Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om aktersegling

Annons

Man får sig en känga emellanåt. Här har man trott sig vara åtminstone en aning boksynt, men icke. Lördag efter lördag serverar Den stora Draken en lista på de bästa nya böckerna, och där befinner man sig akterseglad. En eller möjligen två författare i veckan som man sett namnet på. Man är sorgligt dåligt bevandrad.

Lägg därtill att Svenska akademien väljer in Lotta Lotass. Är hon kanske bekant? Inte i min bokhylla i varje fall. Hon har tydligen skrivit en hel del som gått ens näsa förbi och är dessutom i sina bästa år. Och det behövs säkert friska krafter för att orka läsa in de blivande Nobelpristagarnas verk.

Det var den ena kängan. Sen kommer det här med humor. Eller avsaknad av dylik. För säkerhets skull slår jag upp i gamla hederliga Svensk uppslagsbok på begreppet humor. Så här står det: ”Humor begagnas vanl. i betydelsen skämtsamt lynne…Det blir fråga om en blandning av skämt och allvar, varvid de båda elementen stå i ett fruktbart förhållande till varandra.”

Google (för en gångs skull är man med sin tid) har 34.800 sökord på begreppet, men vem orkar med så mycken humor?

Varför nu detta? Jo, på söndagskvällens bästa sändningstid framträder två kritikerrosade komiker. Den ena har till och med hedrats med uppskattande helsida i ovan nämnda Drake. Så klart bänkar man sig framför teven (förresten, kan man ”bänka sig” om man är singel??) i glad förhoppning om en trevlig stund.

Tack så mycket, det är bara att inse det: jag saknar sinne för humor. I varje fall för den här sorten. Och humor som är så viktig och efterfrågad.

Så här sitter man utan insikt i nyare litteratur och i avsaknad av humor.

Fast Baby Blues kan man ju fortfarande skratta åt!

Annons