Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olycka på Bergsåker - kusken i chock - hästen opereras för allvarliga skador

Artikeln uppdaterad 15:15. ……
Sundsvallstränaren och kusken Markus Pihlströms häst O.P's Futurum fick panik när en grusbil kom körandes under träningen på Bergsåker på fredagen. Kusken fördes till sjukhus och hästen opereras under eftermiddagen.

Det körs grus inne på Bergsåker i dagarna, samtidigt som träningen fortlöper som vanligt. På fredagen fick det ödesdigra konsekvenser för ett av V75-profilen Markus Pihlströms ekipage.

– Det var en olycka mellan en åkerilastbil och en av våra hästar. De kör runt vissa byggnader på travbanan, de är inte vana att vara här och de körde fram bakom en byggnad, berättar ägaren Markus Pihlström, som denna gång inte satt i sulkyn.

Den treårige valacken O.P.'s Futurum var på träningsslingan när en av grusbilarna körde fram bakom en byggnad. Föraren uppmärksammade inte hästarna och fick tvärnita bara någon meter framför hästen, som fick panik och skenade. Hästen fick sulkyn mellan benen och kusken skadades innan ekipaget fick stopp efter sex kilometer.

– Hästen blev jätterädd. Kusken är skadad men vi tror att det är ett blåmärke och inget brott på höften. Men hon är chockad och mår dåligt. Hon mår skit, säger Markus Pihlström, som betonar att han inte vill lägga ansvarstyngden på någon.

– Jag tycker synd om föraren. Jag har pratat med hennes försäkringsbolag och hon mår också dåligt. Jag vill inte göra det värre för någon. Det är tråkigt för oss att det händer och det är tråkigt för dem.

Kusken kördes till sjukhus och besked om hennes tillstånd förväntas komma under eftermiddagen. Hästen blev ordentligt skadad och opereras under eftermiddagen.

– Han ligger sövd och ska opereras. Veterinären har sagt att han inte kommer att kunna träna på fem, sex månader, men prognosen säger att han kommer att bli bra i alla fall, säger Pihlström, som hoppas kunna få hem hästen nästa vecka.

Han ser på det hela som en olycklig tillfällighet men vill att de ansvariga på Bergsåker att kontakta åkeriet.

– Det är inte så ofta åkerier som är inne och kör på Bergsåker så det är oturligt. Men det hade ju inte hänt om det hade varit hästvana förare som körde bilarna. Bergsåker måste tala om för sina entreprenörer att de ska ta det lugnt.

– Det känns jobbigt, alla mår dåligt av det här, säger Pihlström.

Fotnot: Under dagen spreds ett rykte i sociala medier att hästen hade avlivats men Markus Pihlström bekräftar att så inte är fallet. Operationen fortskrider som planerat.