Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öluff till skärgårdens yttre

Solvarma klippor, nyrökt fisk och tusentals öar att upptäcka - Stockholms skärgård är som gjord för båtluff. Men missa inte de yttersta platsernas karga charm.

En doft av nybakad paj sprider sig i havsbrisen. Vi går in i den lilla röda stugan invid klipporna och väljer bland hembakade mästerverk som kokostoppar och hallonpaj. Utanför den lilla skärgårdsön Rödlögas lokala kafé har några slagit sig ned vid borden med en kopp kaffe, medan andra botaniserar bland de begagnade böcker som säljs intill. Några köper i stället med sig bröd hem.

- Rödlögalimpan är jättepoppis, den är lite kryddig med anis, pomerans och svart sirap säger Amanda Thomsson, en grafisk designer som är kaféföreståndare på Café Truten hela sommaren.

För henne är det en självklarhet att tillbringa de varma månaderna just här.

- Jag började som en av knoddarna som ville följa med bryggfolket runt på traktorn, och arbetade i Rödlögaboden här bredvid berättar hon.

Ett par timmar från Stockholm finns ett veritabelt smörgåsbord för dem som gillar natur, bryggkaféer och båtturer. Rödlöga är en av cirka 30 000 öar i skärgården. Men alla hittar inte så långt ut.

- Det stora problemet är att folk inte tar sig till knytpunkterna, utan börjar resan vid Strömkajen. Då kommer man ofta inte längre än till Grinda eller Waxholm, säger Ulrika Palmblad, pressansvarig på skärgårdsstiftelsen.

Varje år reser cirka 1,7 miljoner ut i Stockholms skärgård bara med Waxholmsbolaget. Har man en enda dag kan det vara mysigt att äta stekt strömming på kajen i Vaxholm. Eller att gå Grindastigen och njuta av prisbelönt mat på Grinda Wärdshus. Men allra trevligast är det att ta sig längre ut, för att se landskapet förändra karaktär - från lummiga träd till stenklippor och en obruten horisont.

Möja är en av klassikerna i mellanskärgården, och ett självklart stopp. Här finns flera olika pittoreska småhamnar, med sjöbodar och ett aktivt båtliv. Många reser hit för att bunkra mat på någon av affärerna. Men ön är också perfekt för den som vill se skärgården från cykeln. För att testa lokala delikatesser ska man titta in på oansenliga Wikströms fisk, där Rune ser till att det alltid serveras nyfångat. Han varvar ett jobb som politiker med sitt yrkesfiske.

- Jag fiskar varenda fisk vi serverar här. Jag åker ut 90 nätter i rad utan uppehåll, berättar Rune Wikström, och gör sig redo för att lägga ut med båten, ackompanjerad av en kör högljudda trutar.

- Åker jag inte nu blir de upprörda på mig, säger han.

Aborre, sik och strömming hör till de vanligaste fiskarna han får. Möjajordgubbar är en annan delikatess som ibland serveras på familjerestaurangen.

I ytterskärgården blir landskapet kargare, de små stugorna mer vindpinade och havet får större spelrum.

- Lidö och Fejan är värda ett besök. Det är inte så många som orkar ta sig så långt ut, men det är jättefint, säger Ulrika Palmblad.

På Fejans välbesökta skärgårdskrog sitter man direkt på bryggan. De senaste tio åren har allt fler småkrogar öppnat i skärgården, på bland annat Ålö, Bullandö, Finnhamn och Arholma. Men det går naturligtvis också utmärkt att göra en picknick och slå sig ned på en solvarm klippa. Ulrika Palmblad påminner om att vem som helst kan resa till denna naturskatt.

- Östergötlands skärgård är till exempel mer privatiserad. Men Skärgårdsstiftelsen i Stockholm bildades för att det ska finnas en skärgård att besöka för alla.

Båten åker från den ena idylliska ön till den andra innan den slutligen lägger till vid Rödlöga - ett gammalt fiskesamhälle. De små röda stugorna här charmerar vilken besökare som helst, och gäster flockas vid det lilla kaféet tillsammans med öborna.

- Rödlöga är skärgårdens finaste ö, säger Amanda Thomsson bestämt.

Efter fikastunden sätter jag mig på klipporna och spanar på en obruten horisont i femtio nyanser av blått.

Elin Swedenmark/TT

elin.swedenmark@tt.se