Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olönsamma kroniker

Annons

Det är patientens behov som ska styra sjukvården. Kroniskt eller akut sjuka ska ha vård först. Det är själva grunden för svensk sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen.

Men regeringen har gjort allt för att upphäva den principen på senare år. Bland annat genom att belöna landsting som jobbar efter modellen "först till kvarn" med extra statsbidrag.

Belöningen kallas kömiljarden. På papperet är syftet gott: att få ner väntetiderna i vården. Men som vanligt med regeringen Reinfeldts välfärdsexperiment så är det de unga, friska och röststarka som gynnas på bekostnad av dem som inte orkar ta för sig, ofta gamla och kroniskt sjuka.

Det som belönas ur kömiljarden är nämligen kortare väntetider för nybesök. Det finns alltså pengar att tjäna på att stryka återbesökstider och satsa på förstagångsbesök i stället. Och det görs. Många läkare har vittnat om hur de sitter och tittar på vaglar och utslag i stället för att undersöka diabetiker med hotande kallbrand.

Socialstyrelsen har precis kartlagt väntetiderna till cancerbehandlingar. De regionala skillnaderna är stora och väntetiderna i vissa fall orimliga, på sina håll 7-8 månader från remiss till dess att behandlingen startar.

Det finns goda skäl att tror att det är kömiljarden som är orsaken. Det kan förstås vara ett sammanträffande, men det är intressant att Gotland har de längsta väntetiderna för behandling av prostatacancer och den högsta ersättningen från kömiljarden.

Den nationella vårdgarantin är en annan reform som missgynnar kroniskt sjuka. Garantin ger rätt till snabb kontakt med vårdcentralen. Tillgängligheten har ökat markant, men ibland till priset av att sjuksköterskor ägnar en stor del av arbetstiden åt att prata i telefon med friska människor. Förlorarna är patienter med flera diagnoser, ofta äldre och multisjuka, som behöver regelbundna kontroller av blodtryck, blodfetter och mediciner för att inte dö av stroke eller hjärtinfarkt i förtid. Det har blivit glesare mellan återbesöken för den här gruppen. Helt enkelt för att de är tidskrävande och därmed olönsamma.

Vårdvalsreformen är en annan innovation från alliansregeringen som på sina håll har skapat en marknad där vårdcentraler plockar russinen ur kakan och specialiserar sig på "lätta" patienter.

Men det mullrar i leden nu. Sjukvårdspersonalen har tröttnat på opportunistiska politiker som ställer motstridiga krav för att vinna röster i val. De vill veta hur de både ska kunna följa lagen genom att behandla de sjukaste först och garantera alla en snabb kontakt med vården.

Det är som en distriktsläkare i Östersund en gång uttryckte det:

"Det de säger är: gamla och sjuka först. Alla andra omedelbart."