Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ologisk Reinfeldt rustar ner för att slippa rusta ner

Hur många enskilda fall krävs det för att det ska bli ett systemfel?

Radions utfrågare Tomas Ramberg ställde frågan till statminister Fredrik Reinfeldt (M) i ekots lördagsintervju. Dessförinnan hade Reinfeldt förklarat varför han inte kunde svara på enskilda exempel på sjuka som nekats sjukersättning, även om de var hårresande. Han ska inte utöva ministerstyre, sa han. Så långt har Reinfeldt rätt. Men Rambergs fråga förtjänar också ett svar. Reinfeldt började då förklara hur extremt svårt det är att fastställa hur mycket arbetsförmåga någon har. Och han säger att han vill uppmuntra till arbete. Det är bättre att arbeta något, som han säger, samme man som tvingat så många deltidsarbetande ut i arbetslöshet på heltid.

Reinfeldt fortsatte sen att förklara att systemet inte får innebära godtycke. Alla ska behandlas lika, säger han och vägrar att ta till sig att dagens system innebär att alla behandlas lika illa. Och han varnar för att fortsatt höga sjuktal innebär att vi inte får råd med välfärden. Men en hårresande brist på logik så får alltså raserandet av den allmänna sjukförsäkringen motiveras med att han vill rädda välfärden! Och den mannen har nyss blivit omvald! Arma svenska folk!

Ett relativt oomskrivet exempel på hur snett det hela slår, ges i senaste numret av LO-tidningen. Där påpekas att den som mister sin sjukpenning samtidigt mister ersättningen från kompletterande försäkringar. Det gäller de kollektivavtalade försäkringarna, men det kan också gälla helt privata varianter (här avgör bolagen själva).

Deltidssjukskrivne William Hemberg skickades till arbetsförmedlingen trots att han redan hade jobb. När sjukpenningdagarna tog slut försvann också den avtalade sjukpension som han hade som privatanställd tjänsteman. Samma problem finns på LO-området. Det här är bara ännu ett exempel på hur slarvigt genomförd den raserade sjukförsäkringen är. Regeringen Reinfeldts regering är inte så kompetent som han vill få oss att tro. Eller var det så här Fredrik Reinfeldt ville ha det?

Svante Säwén