Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof firar i huvudstaden

/
  • Olof Lindgrens musik spelas i Musikaliska Akademiens stora sal i Stockholm på tisdag. Foto: Henrik Flygare

Tontäljaren Olof Lindgren, 75 år ung, fortsätter fira. På tisdag framför en rad framstående musiker, de flesta med jämtländsk anknytning, hans musik vid en jubileumskonsert i Stockholm.

Annons

– Jag har hyrt Musikaliska Akademiens stora sal på Nybrokajen för evenemanget, berättar Olof Lindgren, som fyllde 75 den 25 oktober.

Redan den 10 samma månad hyllades jubilaren med en stor konsert i Krokom, där han verkade som musikledare i många år. Men nu är det alltså dags för Stockholmspubliken att få vara med och fira, och det i en lokal med hög nostalgifaktor för Olof Lindgren:

– Det var i Musikaliska akademiens stora sal jag första gången dirigerade en stor orkester. Det var Musikhögskolans symfoniorkester och jag minns att vi bland annat spelade Beethovens pianokonsert nummer 1, berättar han.

Men vid tisdagens konsert blir de alltså uteslutande Olof Lindgrens egen musik som kommer att framföras. Han har kallat programmet ”I höstens sköte” och medverkar gör Lena Moén, sopran, Anders Larsson, baryton, Lena Johnson, piano, Jonas Lindgård, violin, John Edhe, cello, Jacob Henriques, gitarr, samt Irina Krjutjkova och Astrid Koorti Kroon, accordeon.

En samling musiker som kommer att göra kompositörens musik full rättvisa, det är han fullt förvissad om:

– Och i stället för blommor kommer de efter konserten att få varsin akvarell av Birgit Söderström. Jag tycker det känns roligt att ge dem något bestående och att passa på att lyfta fram en jämtländsk konstnär.

Säger gotlänningen Olof Lindgren som kom till Östersund 1975 och sedan dess har varit Jämtland trogen.

Mer läsning

Annons