Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Simonsson

En spelmansmusikens tusenkonstnär har lämnat jordelivet.

Olle Simonsson, Offerdal, har efter en kort sjukdomstid gått ur tiden. Det är med stor sorg i mitt hjärta jag skriver dessa rader.

Mest känd var han kanske som grundare och ledare för det anrika Offerdals spelmanslag som formerades i mitten av 1980-talet och som blev en riktig kulturinstitution. Olle var en kulturlivets tusenkonstnär.

Förutom sången och musiken var han konsthantverkare, keramiker, (krukmakare som han själv uttryckte det) och en genuin hembygdsvårdare. Han kom att bli en av de mest betydelsefulla kulturbärarna i vårt län. Respekterad i kretsar trots sin lågmälda stämma innehållande en stor portion av klokskap.

Efter flytten från Uppsala år 1973 kom han i kontakt med flera av distriktets välkända fiolister och tillsammans bildade de gruppen Leikstulaget. Olles kunskap och skaparkraft togs tillvara lite överallt i socknen men även utanför Offerdalsbygden. Han fanns med i Östersunds oratoriekör och han tog Spelmanslaget till flera platser som Sydafrika, USA och Ryssland. Bara för att nämna en del i hans mångsyssleri.

Olle var i all sin anspråkslöshet en estradör av stora mått, positiv till sin läggning, och hans roll som ledare för spelmanslaget kan inte i ord beskrivas. Som LO Rindberg, före detta kulturredaktör vid Länstidningen skrev för tio år sedan: "Utan Olle skulle länets kulturliv vara bra mycket fattigare." Vi är många som håller med om detta.

Han blev ett med sin kära hembygd Offerdal. Nu för alltid ihågkommen för de många olika kulturella gärningar som präglat hans tid här på jorden. Ett flertal officiella institutioner har genom åren förstått hans storhet. Till dem hör hemkommunen Krokom och landstinget som belönat med kulturstipendium respektive Peterson-Bergerpriset. Våra tankar går närmast till hans familj, makan Annakarin samt de tre vuxna barnen. Men tankarna går också till medmusikanterna i ett av länets mest populära spelmanslag.

Vännen Åke Bengtzon