Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Simonsson

För någon vecka sedan ringde Olle Simonsson. Han berättade att han nästa dag skulle undersöka något han trodde var en tumör. Omtänksam som han är ville han att jag skulle veta. En vecka senare ringde mobilen igen och Olles namn kom upp på mobilfönstret. Min direkta fråga till Olle var: Hur gick undersökningen? I andra änden hörde jag därefter hustrun Anna-Karin som förde fram det tragiska beskedet att Olle var död.

Det tog en vecka.

Vi är många nu som sörjer Olle. Vissa människor gör stort avtryck. Olle var vänlig, försynt, omtänksam och musikalisk. Genom Offerdals spelmanslag skapade han något som förenade bygden. Från olika byar kom spelmän som gladdes åt att få spela tillsammans till glädje för så många.

Vi människor har ibland likheter med flockdjur. Olika intressen hos olika grupper skapar motsättningar eftersom vi inte alltid skiljer på sak och person. Det må gälla politik, vindkraft, landsbygd kontra städer, vägföreningar etcetera. Olika uppfattningar skapar splittring och motsättningar som ibland är större än vad en hälsosam debatt förtjänar. Vilken gåva är det inte då med en person som Olle Simonsson. Som med sin musik förenade människor. Som med sin sitt vänliga och lågmälda sätt och sin begåvning aktivt bidragit till en positiv samlevnad för så många.

En stor och ödmjuk kulturpersonlighet har gått ur tiden. Han har betytt mycket för Offerdalsbygden.

Hans fina musikarrangemang till Berta Magnussons bygdespel lever kvar. Några står mig särskilt nära som Anna och Bror, det vill säga om mina föräldrar. Bygdespelen om profilen SjungarLars vid Kälapannsjön och hans kamrat Söder vid andra sidan sjön minns man väl liksom Lisa på Gästis. Hon var en handlingskraftig kvinna och farmor till Maths O Sundqvist, som många gånger fick sjunga till Olles fiol.

Tyvärr kommer inte musiklivet i Offerdal att bli detsamma utan Olle och Maths. Jag vill ändå tro att de inspirerat många yngre att föra traditionen vidare.

Olle tog också sitt spelmanslag till olika världsdelar. I Afrika var det fascinerande att se hur folkmusiken förenar med gemensamma nämnare. Och uppskattning kommer från såväl fattiga barn, hårt arbetande kvinnor och kungliga medlemmar.

Att Olle därför önskade att begravningsgåvan ska få gå till de fattiga och utsatta barnen genom StarforLife vill jag särskilt framföra ett tack för. Det återspeglar hans goda hjärta.

Världen behöver fler Olle Simonsson!

Dan Olofsson