Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Roos

Min barndomsvän och ”bästis” under ungdomsåren, Olle, har gått bort.

Annons

Många är de minnesbilder som passerar. Bland mina allra första minnen finns Olle med. Vi växte upp tillsammans, grannar och jämngamla.

När vi började folkskolan gick vi den drygt två kilometer långa vägen utrustade bland annat med ryggsäckar innehållande mjölkflaskor och smörgåsar. Ingen skolbespisning på den tiden inte.

Denna skolväg traskade vi i sex år. Skolskjuts var det inte tal om. Olle var duktig i skolan. Han var särskilt bra på att räkna. De svåra talen klarade alltid Olle.

När skolan var slut var det dags för arbetslivet. Bland annat delade vi på springpojksjobbet i ett bageri. Tydligt minns jag hur vi stretade med mjölsäckar på kälke i den djupa snön. Man plogade inte så mycket på 40-talet.

Senare, en bit upp i tonåren, kände vi lust att mera prova vingarna. Olle tog tjänst i kungliga marinen, jag valde handelsflottan. Efter kontraktstidens slut kom också Olle över till handelsflottan. Tack vare sin utbildning i flottan fick Olle snabbt höga befälstjänster på fartygen. Olle blev kvar i handelsflottan i många år. Olles fasta punkt blev Göteborg.

Många är minnesbilderna kring en mycket god kamrat.

Barndomsvännen

Harry Moen

Mer läsning

Annons