Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Olsson

En skogens son har slutat sitt jordeliv, nyss fyllda 87 år.

Annons

Lugnvik, Bjärtrå

Olle föddes och växte upp i Kjoland, Kalls socken i västra Jämtland, en liten by i väglöst land. Han fick från barndomen lära sig använda benen vart han än skulle, på sommaren till fots och på vintern med skidor. Olle var äldst av fyra syskon och efter 6-årig folkskola fick han börja arbeta, med skogshuggning under vintrarna och i flottningen på somrarna. Han var vetgirig och intresserad av samhällsliv i hela världen, därför läste han så fort tillfälle gavs och förkovrade sig också via brevskolestudier.

I början på 40-talet flyttade familjen till Rännberg i Duved, där de utöver skogsarbetet drev ett litet jordbruk. Efter värnplikten på I5 i Östersund, blev det åter skogsarbete. 1948 började han vid verkstadsskolan i Östersund och utbildade sig till elektriker. Samtidigt började jag som sjuksköterskelev vid lasarettet. Vi hade då sällskapat ett par år och efter avslutade studier gifte vi oss 1952 och bosatte oss på Frösön. Olle arbetade då som elektriker både i Östersund och i Duved.

Vår son Sören föddes 1953 och 1955 flyttade vi till Lugnvik i Ångermanland, där vi 1958 byggde hus. Samma år föddes vår dotter Lena. Olle arbetade som elektriker hos Bengt Nilssons elfirma i Lugnvik, ända till dess firman upphörde på 70-talet och efter det återvände han till skogsarbetet några år fram till pensioneringen.

Olle var politiskt intresserad och medlem i SSU/SAP sedan tiden i Duved. I Lugnvik blev han engagerad i kommunpolitiken, med uppdrag inom dåvarande Bjärtrå kommun. Han satt även som nämndeman under många år. Han var en god sångare och sjöng andrabasstämman i Ådalskören.

Hans största fritidsintresse var dock skyttet, som han även kom att dela med båda barnen. Olle inte bara tävlade upp i hög ålder, han hade ett flertal förtroendeuppdrag inom Lugnviks skf, Gudmundrå och Härnösands skyttekretsar samt inom styrelsen i Västernorrlands skytteförbund. På senare år var han en aktiv medlem i både Lugnviks IF och PRO.

Hans hemmahobby var träsnideri, som han utövade tills dess att hans artros gjorde det omöjligt. Efter barnbarnens tillkomst var hans största intresse att följa deras liv, studieresultat och färdigheter på fotbollsplaner, ishockeyrinkar och inom musiken. Han var en avhållen farfar och morfar för Kim, Sanna, Dennis och Benjamin, älskad av oss alla och vårt stora stöd i livet.

Birgit