Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Olofsson

Olle Olofsson föddes 1924 på Olsjuls i Hoverberg, en gammal släktgård som han var mycket stolt över. Han var äldst i en syskonskara på fem och deltog tidigt i sysslorna på gården.

När folkskolan var avklarad började han studera på Hermods och tog så småningom studenten som privatist i Lund. Han var den förste studenten i byn och föräldrarna var mycket stolta över honom. Efter några terminers studier på veterinärhögskolan sadlade han om och började läsa medicin. Efter läkarexamen återvände han till Jämtland och sjukhuset i Östersund där han arbetade på kirurgen och sedan på kvinnokliniken.

Efter några år på sjukhuset öppnade han privatklinik i centrala staden men senare valde han att bli distriktsläkare i Gäddede. Sedan väntade nya arbetsuppgifter. Tillsammans med bland andra Åke Nygren byggde han upp Folksams sjukhus i Åre, där han sedan blev chef och pensionerades. På sjukhuset lärde Olle känna sjuksköterskan Margit Behm, som han snart gifte sig med. Tillsammans hade de tre barn, Anna, Johan och Stina. Han var en god far som alltid ställde upp med hjälp när det behövdes och barnen älskade honom.

Olle hade en stor vänkrets, bland annat alla kollegor som uppskattade honom. Han var också medlem i Rotary och Frimurarorden. För alla fanns han till beredd att hjälpa.

Olle var en person med många olika sidor. Han trivdes som generös värd vid alla middagar som bjöds i det gästfria hemmet. Han tyckte om friluftsliv, fiske och framförallt skidåkning och de långlopp han avverkade var åtskilliga. Men han trivdes lika bra när han i lugn och ro lyssnade på någon av alla de fina grammofonskivor han under årens lopp samlat ihop. Eller när han pysslade med sin brasa i öppna spisen hemma eller i sommarhuset i Sandviken där han samtidigt njöt av den vackra utsikten över Storsjön med silhuetten av vår lilla stad i fonden.

Han förde också gärna långa samtal om livets väsentligheter, samtal som verkade både upplyftande och inspirerande.

De sista åren av hans liv förmörkades av sjukdom men han upphörde aldrig att visa Margit sin tacksamhet för hennes utsökta måltider och framförallt hennes goda omvårdnad.

Saknaden efter Olle är stor hos alla hans vänner, men vi har alla mycket vackra minnen av honom som hjälper oss i vår sorg. Sorgen och saknaden är givetvis störst hos hans familj, våra tankar går till dem.

För vänner och kollegor Märtalisa och Hans Holmgren