Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Lindgaard

/

Annons

Olle Lindgaard har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är hustrun Marina, sonen Ola med fästmön Eva Maria och barnbarnet Simon.

Olle föddes i Dillne och växte upp i Helgebacken, Oviken. Han visade tidigt anlag för musik, spelade fiol och blev så småningom ledare för det i hela Jämtland och Härjedalen populära dansbandet Olle Walters. Många äldre minns med förtjusning att de tagit en svängom på Galhammarudden, Fröjdholmen och andra platser till hans fiolspel.

1956 började Olle studera på musiklinjen vid Ingesunds folkhögskola, Arvika. Två år senare fann hann sin livsledsagare Marina, dotter till Ingemar och Elsa Persson i Hackås. Det lär ha börjat med privatlektioner i harmonilära inför hennes ansökan till samma skola. De blev örebroare ett par år, gifte sig i Hackås kyrka 1965 och flyttade till Bollnäs 1966. Det var den hösten, som man på Bollnäs folkhögskola vågade starta sin nu omfattande musikutbildning, när Olle, som den förste violinpedagogen kom till staden.

1968 föddes sonen Ola, nu violinist. Efter ett par års anställning i musikskolan i Sundsvall kom Olle och hans familj tillbaka till Bollnäs, men hans längtan till hembygden styrde 1975 vägen till det hus i Sannsundet, där de kom att bo i över 20 år.

Här i sitt älskade boställe fick han utlopp för bondsonens hantverkskunnande. Han byggde, reparerade, snickrade, skötte sitt skogsskifte och fick ett litet paradis på jorden.

Han fick också utlopp för sin konstnärlighet. Olle gjorde det omöjliga, när han startade den unika Ovikens kammarorkester. Det blev till en orkester, där ett stort antal ungdomar fick sin första duvning i musicerande. Ett imponerande antal av dem är nu professionella musiker runt om i landet.

Olle blev den som först drev utvecklingen av musikundervisning på Birka folkhögskola, och han var dess förste föreståndare. Jämtländska ungdomsorkestern var enormt populära evenemang ett antal år liksom de oerhört avancerade och omtalade kurserna med Freskkvartetten – alltsammans till stor del tillkomna på Olles initiativ.

1981 var ett märkesår för ett annat av hans engagemang. Då kom Sannsundsbron till alldeles invid hans hem. I kampen för bron hade Olle stått i första ledet.

Olle och Marina blev 1997, då Olle kände att hans krafter började sina, tvungna sälja sin gård. Efter ett par år i Östersund flyttade de till svärföräldrarnas fastighet i Hackås, men vistades stor del av sin tid i fjällstugan i Klevfjäll.

Olle drabbades svårt av Parkinsons sjukdom och från 2006 bodde han på Fjällglimtens sjukhem i Myrviken. Hans älskade Marina kom att besöka honom praktiskt taget dagligen under hans år där.

Vi som stått familjen nära saknar en vänfast kamrat, som så tappert kämpat sig genom år av tynande tillvaro.

Må änglarnas violiner spela för Olle!

Magnus Bergvall

Mer läsning

Annons