Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Larsson (HP): Lägg ner Sametinget

Innan Olle Larssons Härjedalspartiet (HP)-tid som riksdagsman tog slut på tisdagen så lämnade han in tio motioner.

En av dem handlade om att Sametinget ska avskaffas.

– Sametinget är en statlig myndighet som är baserad på etnisk tillhörighet och det hör inte hemma i en demokrati, säger Olle Larsson.

När LT får tag på Olle Larsson via telefon är han hemma i Ränningsvallen. Hans period som riksdagsman för Härjedalspartiet på ett sverigedemokratiskt ersättningsmandat är över (SD:s Julia Kronlid har varit mammaledig).

Innan han slutade så hann Olle Larsson lämna in tio motioner. Bland annat en motion om att Sametinget bör avskaffas.

Hur kommer det sig att du vill att Sametinget ska lägg a s ner?

– Sametinget är en statlig myndighet som är baserad på etnisk tillhörighet och det hör inte hemma i en demokrati. Jag tror på lokalt medbestämmande men då ska alla vara med. Inte bara vissa grupper baserat på etnisk tillhörighet.

I motionen skriver du att det går att göra liknelser mellan Sametinget och apartheidsystemet i Sydafrika. Hur tänker du då?

– Samernas positioner har under lång tid flyttats fram på andra medborgares bekostnad. Det finns ett aktuellt exempel just nu där jakträttigheterna för den övriga lokalbefolkningen inskränks medan samebyarnas medlemmar fått utökade jakträtt.

Anders Kråik, partiledare i Sametinget för Samerna/Samít, sågar Olle Larssons jämförelse mellan Sametinget och apartheid.

– Det där är en retorik som inte känns seriös. Olle Larsson bör nog överväga hur han utrycker sig. Sametinget är samernas enda folkvalda organ. Det representerar inte bara renägarna. I Sveriges konstitution slås det fast att Sverige baseras på två folk – svenskar och samer. Det kanske inte Olle Larsson är medveten om. Utifrån den slutsatsen är det inget märkligt att samer som folk har ett eget parlament.

Anders Kråik gör en jämförelse med Finland där Åland har långtgående självbestämmande och svenskan har fått särställning.

– Där är syftet att bevara det svenska språket och traditionen. Och för att ställa en retorisk fråga: "Skulle det vara rasistiskt på något sätt att behålla sin kultur och sitt språk?".

Olle Larsson påstår att samer får större utrymme och makt på bekostnad av annan lokalbefolkning. Hur ser du på det?

– Det är rent skitsnack. Det är precis tvärtom. Samer har för det första inga lagfarter på marken. Utan det bygger på en sedvanerätt. Man såg hur lite den var värd när konflikten i Härjedalen (mellan samebyar och markarrendatorer) var upp i domstol. Där förlorade samerna eftersom det inte fanns några skrivna dokument.

Varför behövs Sametinget tycker du?

– Det behövs för att behålla det samiska språket och kulturen. Det är ett språkrör gentemot regeringen och riksdag. Det baseras på demokrati och inte på rasism, säger Anders Kråik.

Olle Larsson tycker att samer ska använda sig av andra demokratiska forum.

– De har samma möjligheter som alla andra medborgare. I norra Västerbotten så är samerna i majoritet. Den ordinarie demokratiska processen fungerar där, säger han.

Du har suttit i riksdagen för SD. Ett parti som vill behålla Sametinget och även öka anslagen för undervisning i samiska. Samtidigt har du en helt annan uppfattning. Hur går det ihop?

– I den här frågan har vi helt olika uppfattning. Det stämmer. Trots det har jag haft ett mycket gott samarbete med Sverigedemokraterna under den tid jag suttit i riksdagen.