Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Larsson

/

Vår kära pappa, Olle Larsson, Kläppe, har avlidit i en ålder av 83 år.

Annons

Olle föddes i Kläppe och blev hemgården trogen i alla år. Han var son till Svea och Karl Larsson och nummer två av tre syskon. Tidigt fick han hjälpa till med sysslorna på gården, alltifrån höskörden till vedhuggning i skogen på vintern. Som avkoppling tog han gärna en tur till Kläppsjön för att prova fiskelyckan. När hans pappa avled 1955 tog han tillsammans med sin yngre bror Bengt över ansvaret för den gamla släktgården. I sin ungdom köpte de en lastbil som de använde när de sålde ved till kunderna runt om i Jämtland.

Olle var intresserad av trav och han deltog i många lopp på Östersunds travbana. Han var stolt över sina travhästar och några få segrar kunde han åstadkomma, men några stora pengar blev det tyvärr inte.

Olle träffade sin livskamrat Svea, född Malm, uppvuxen i Kallsta, Norra Lit. De gifte sig 1953 i Kyrkås kyrka. Tillsammans fick de döttrarna Elisabeth och Margaretha. Efter några år övertog Svea och Olle gården tillsammans. De renoverade ladugården, byggde nymodigheten ”silo”, skaffade rörmjölkning och intresserade sig för djurens bästa. 1991 fick de åka till Stockholm för att ta emot guldmedaljen för 25 års felfri mjölkleverans av kungaparet. Detta var en stor händelse i deras liv som de gärna berättade om.

I slutet av 50-talet hyrde Olle ut ”Arongården” till Civilförsvaret. De behövde större och fler lokaler för sin verksamhet och därför byggde han ett antal förråd som han hyrde ut i många år. 1967 gjorde nuvarande kung Carl XVI Gustaf ett besök i Kläppes förråd och minnena finns fortfarande kvar. Det goda samarbetet fortsatte senare med Räddningsverket och personal från Sandö. Hans engagemang i verksamheten gjorde att han fick många vänner.

Pappa och mamma hade många gemensamma intressen, bland annat fältskjutning. De var båda medlemmar och aktiva i många år i Kyrkås skytteförening.

Glädjen var stor när Olle fick umgås med familjen och speciellt barnbarnen. De betydde väldigt mycket för honom och deras glädje blev hans glädje. 1980 lämnades gården över till oss döttrar men mamma och pappa var ändå verksamma tills krafterna tog slut. Olle var nöjd och tacksam när båda döttrarna flyttade hem till Kläppe, hans livsverk kunde då leva vidare.

Med sin glada, utåtriktade och gästvänliga personlighet fick han många vänner. Alla var välkomna och kaffepannan var ofta varm.

Pappa blev änkeman 1997 och det blev ett hårt slag för honom. Han miste sin livskamrat och vän. De var varandras ständiga följeslagare och livet fick en annan mening. De två sista åren bodde han på Häradsgården där han fick god omvårdnad.

Pappa lämnar ett stort tomrum efter sig och hans stora generositet mot oss kommer alltid att leva kvar i våra hjärtan.

Elisabeth och Margaretha

Mer läsning

Annons