Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Eriksson

/

Olle Eriksson föddes på gården Ol-Ers i Hackås för 78 år sedan.

Annons

Där verkade han i hela sitt liv, och där fick han också avsluta det en kväll i januari.

Familjen har alltid betytt mycket för Olle, som var näst yngst i en syskonskara på sex barn.

Han träffade sin blivande livskamrat Marianne på Vitgården 1953. De gifte sig sex år senare då de övertog Olles hemgård, där han sedan dess bedrev jordbruksskötsel med kor, grisar och hästar. De sista djuren lämnade gården så sent som för ett år sedan. Sin ålder till trots var Olle alltid i farten. Engagemanget för gården gick inte att ta miste på, och han skötte alltid jordbruket och djuren med omsorg och flit.

Olles aktiva sida visade sig även i hans engagemang för fotboll och längdskidåkning. I unga år spelade han fotboll i Hackås IF. På vintrarna avverkade Olle många mil på längdskidor. Han deltog i Vasaloppet två gånger, var medarrangör på Salsårännet och en återkommande deltagare i Kommunskidan på sextio- och sjuttiotalen.

Olle och Marianne fick tillsammans tre barn: Sten, Bodil och Mats. Under större delen av deras vuxna liv har de alla bott inom en kilometer från barndomshemmet, vilket bidrog till att Olle alltid hade en väldigt nära relation till sina älskade barn (och så småningom barnbarn).

Hösten var en viktig årstid för Olle, då han sysselsatte sig med både älgjakt och bärplockning. Han har genomgått många strapatser i bärskogen för att fylla frysen hemma, ofta i sällskap av familjen, som hade svårt att hänga med i pappas raska tempo. Älgjakten var ett viktigt samtalsämne året runt. Olle var väldigt engagerad i jakten, och en mycket god och driftig jaktkamrat.

Olles samhällsengagemang var stort under hela hans liv, då han varit med i Föreningsbankens lokala styrelse, suttit i hälsovårdsnämnden i Bergs kommun samt varit aktiv i såväl LRF, NNP som Centerpartiet.

I maj förra året fick Olle och Marianne förmånen att fira guldbröllop tillsammans. Då fick han ha hela familjen samlad hos sig. Detta var det bästa Olle visste, han har alltid värnat om familjen och sett till sina barns och barnbarns bästa. Under de sista åren fick han även äran att umgås med sina första barnbarnsbarn.

Olle var otroligt snäll, omtänksam och förknippad med ett stort leende på läpparna. Vi barnbarn har alltid sett upp till morfar/farfar som en idol. Han var och är en stor förebild: alltid på alerten och med ett gott öga för alla i sin omgivning. Han betydde och betyder fortfarande obeskrivligt mycket för oss.

Olle var ständigt nyfiken på livet och uppskattade att ha roligt. Han hade ett härligt kompisgäng som han umgicks och skrattade mycket tillsammans med. Med kompisgänget fick han också fira in det sista nyåret i sitt fantastiska liv.

Den 20 januari tog Olle sina sista steg hemma på gården. Vi som stod honom nära kommer att för alltid vara tacksamma för den glädje och värme han spridit omkring sig.

Familjen genom Lina

Mer läsning

Annons