Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Edwall

/

Annons

Olle Edwall

Kungsbacka

Pappa Olle Edwall har somnat in i lugn och ro den 28 november, sju veckor efter det att vi tillsammans med släkt och anhöriga firade hans 90-årsdag.

Olle växte upp i Överbyn, några mil från Östersund. Hans föräldrar var Axel och Stina Edwall. Olle var äldst i en syskonskara om fyra personer. Han utbildade sig till tandläkare i Stockholm och arbetade huvudsakligen i Östersund förutom 1952, då han verkade under ett år i Schweiz. Det var på den tiden en stor upplevelse, som också gav Olle och mamma Carin möjligheter att resa runt i ett Europa som höll på att byggas upp efter andra världskriget.

Intresset för resor har funnits under alla år och fördjupades under 60-talet med akademiska betyg i konst- och kulturhistoria. Typen av resor var det som i dag kallas för ”äventyrsresor” och Olle var oftast själv sin egen påläste och drivne reseguide. Vi syskon och Olles vänner har ibland följt med. Annars kunde vi ta del av hans upplevelser från den mängd fotografier som Olle tog. Han gav sakliga redogörelser med bilder vad han såg. Pikanta detaljer, som transport med boskapsflyg till Nepal, dåliga sängar mde mera, kompletterade Carin med.

Olle var förtjust i musik, särskilt jazz såsom dixie och swing. En musik som vår snälla farmor kallade ”avgrundsmusik”. Han lyssnade gärna till storheter som Louis Armstrong och Duke Ellington när de var på besök i Sverige. Olle samlade också på sig en stor skivsamling, som avnjöts med högt uppskruvad volym när han kom åt.

Andra exempel på Olles intressen är bridge, frimärken, sommarstugan och släktforskning. Det sistnämnda resulterade i ett antal välordnade pärmar med text och inkopierade fotografier.

Till sitt sätt uppfattades Olle som en mycket lugn och vänlig person. Till detta kan läggas en stor portion jämtländsk envishet och humor. Ofta fanns där en tydlig glimt i ögonen. Carin avled 1999 och några år senare flyttade Olle ner till oss, sina närmaste anhöriga och en yngre bror med familjer. Även de sista åren har varit händelserika med flera familjehögtider. Glädjen över att få uppleva de yngre generationernas uppväxt betydde mycket för honom. Olle ville också gärna hjälpa till med trädgårdsarbete och annat praktiska hemsysslor.

Det är många som osjälviskt har bidragit till att Olle fått uppleva så mycket roligt och kunnat vara aktiv så länge; släkt och vänner, kollegor, bridgespelare, personal från äldreomsorgen och inte minst forna patienter. Vi är tacksamma för all vänlighet och trivsel de bidragit med för Olle och därigenom hans familj.

Mer läsning

Annons