Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oliver Stone: "Obama vinner valet"

Annons


Barack Obama vinner presidentvalet nästa vecka, men han kommer att få oerhörda problem. Det säger Oliver Stone, aktuell med filmen "W".

-Obama kommer att befinna sig i skuggan av George Bush i åratal. Den mannen har blivit ett amerikanskt begrepp, säger filmregissören.

I filmen "W" berättar Oliver Stone historien om George W Bush. Om den nuvarande presidentens uppväxt och vilda år, om konfrontationerna med den krävande och besvikne fadern och om presidenttiden fram till att allt fler börjar inse att invasionen av Irak inte var en så bra idé.

Josh Brolin är briljant i rollen som Bush, och han backas upp av utmärkta insatser av bland andra Richard Dreyfuss som Dick Cheney, Jeffrey Wright som Colin Powell, Thandie Newton som Condelezza Rice, Elizabeth Banks som Laura Bush och Toby Jones som Karl Rove.

-Jag har fått en mängd negativa kommentarer från Vita huset, inte minst från Karl Rove, som slaktade den. Sen visade det sig att han gjorde det utan att ha sett den. Men jag är van. Jag har ju gjort filmer om presidenter tidigare, till exempel Nixon, och jag är van att bli attackerad, säger Stone.
Inget angrepp

Attackerna mot "W" var väntade, inte minst eftersom Stone är känd för att med Hollywood-mått mätt ha radikala politiska åsikter. Men filmen om George W Bush är inte ett angrepp på denne, utan i stället ett försök att förstå honom och hans handlingar, säger Stone.

-Mina åsikter kunde inte skilja sig mer från Bushs. Men jag försökte lägga alla de åsikterna åt sidan. Jag ville försöka vara så objektiv som möjligt. Jag ville försöka få fram vad det var som skapade George W Bush, vad det var som fick honom att leda USA i den riktning som landet gått under de senaste åtta åren.

Han säger att han självfallet upptäckte mycket nytt om Bush under arbetet med research och under själva filmningen.

-Det där är generellt för oss amerikaner. Egentligen vet de flesta av oss inte särskilt mycket om den där mannen som vi ser på tv.
Smickrad Brolin

"W" skrevs, rollbesattes och filmades på nio månader, för att i USA kunna komma ut lagom till presidentvalet. Men Stone tror inte att någon film egentligen kan ha politisk påverkan.

-Möjligtvis kan den ha det på ett omedvetet sätt. Men jag har gjort tre filmer om kriget i Vietnam och det har ju inte haft någon betydelse när det gällde att påverka kriget i Irak och det tragiska med att invadera där. Och det skulle vara verkligt pretentiöst av mig att tro att min film skulle

kunna påverka valet.

Josh Brolin, som vi senast såg i bröderna Coens Oscarbelönade "No country for old men", blev både smickrad och förolämpad när han blev erbjuden rollen.

-Hur kunde någon se någonting av George W Bush i mig? Sen läste jag manuset och insåg att det här var någonting jag var tvungen att göra, säger han. Trots det aktuella ämnet går "W" inte upp på bio i Sverige. Den får premiär i Norge, Danmark och Finland - men vi svenskar får snällt vänta tills filmen släpps på dvd,i vår.

TT Spektra: Varför?

-Den skulle inte hinna sättas upp på svenska biografer förrän i vår, och då är det ingen idé. Den är inte tillräckligt aktuell längre, säger Annmari Bergmark, pressansvarig på Nordisk Film som har rättigheterna till "W".

TT Spektra: Hur kan den hinna gå upp i övriga Norden?

-Vi har väl fler andra filmer på repertoaren i Sverige. "W" får helt enkelt inte plats. Och det är nu som den är intressant, inte när presidentvalet är över.

Mer läsning

Annons