Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika meningar om tioårig grundskola

Regeringen föreslår obligatorisk skolgång för sexåringar och förlängd skolplikt till tio år. På Hansåkerskolan i Stugun är debatten redan i gång.

Förslaget att införa en tioårig grundskola redan från sex års ålder grundar sig bland annat på att alliansen anser att Sverige behöver anpassa sig mer till hur skolgången ser ut i andra länder. Det nya förslaget presenterades efter den senaste Pisa undersökningen där Sverige nådde bottenresultat i framför allt matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

– Ju mer tid man tränar, desto mer lär man sig, sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid en presskonferens när förslaget presenterades.

Bland personalen i F-9 skolan Hansåkerskolan i Stugun med sina med 160 elever är diskussionen redan i full gång gällande förslaget.

– Jag tycker det är helgalet. Jan Björklund som själv är utbildad lärare måste helt ha glömt bort lärarperspektivet, säger Gertrud Fresk, förskolelärare med 36 års yrkeserfarenhet. På Hansåkerskolan har hon arbetat sedan 1991 och hon har genom åren varit med om en hel del förändringar när det gäller läroplaner och olika pedagogiska synsätt. Hon är kritisk till att sexåringarna ska börja 1:an redan vid sex års ålder.

– Det är väldigt stor skillnad på mognaden hos våra sexåringar, oftast beroende på när på året de är födda. Det är också stor skillnad på flickor och pojkar. Flickorna är mycket mer mogna än killarna, säger hon.

Hon blir också förbannad säger hon när hon får höra att det i förslaget ingår att förskolelärarna ska få en "gedigen" utbildning.

– Jag har gått otaliga utbildningar hela mitt yrkesliv och har en "gedigen" utbildning redan. Och det finns inget i förslaget om att lågstadielärarna skulle gå någon utbildning och lära sig mer hur sexåringar fungerar.

Fackligt aktive läraren Lars-Erik Granbacka, Lärarnas Riksförbund, anser att det positiva med förslaget är att det skulle medföra att alla sexåringar kommer in i till skolans värld, om det blev obligatorisk skolgång ett år tidigare.

– I Stugun går alla sexåringar i förskoleklass redan, men de som inte gör det, runt 5 procent i Sverige totalt, halkar efter har det visat sig. Däremot så kan man säga att undersökningar från OECD, som också håller i Pisa undersökningen, visar att en tioårig grundskola inte nödvändigtvis ger bättre skolresultat, säger han.

Lars-Erik Granbacka är för en tioårig grundskola, men anser samtidigt att man måste fokusera mer på innehållet i skolan. Och han undrar hur man från regeringens håll tänkt lösa det hela rent organisatoriskt, som med vidareutbildningen av förskolelärarna.

– Jag tycker det fungerar bra som det är och jag tror inte att förslaget förändrar så mycket för oss egentligen. Det är både en organisatorisk och en resursfråga som vi får anpassa oss till. Det handlar mycket om att vi då måste få hit lärare med rätt kompetens. Det är svårt med rätt rekryteringar, säger Hansåkerskolas rektor Maria Renvall Molin.

Hon påpekar också att alla de kunskapskraven som finns i varje ämne i och med den senaste läroplanen bör ses över eftersom kraven är stressande för både elever och lärare.

Lågstadieläraren Annika Andersson tycker att man skulle göra förskoleklasserna obligatoriska.

– Men om det blir så att sexåringarna börjar i 1:an får man aldrig glömma bort att leken är en väg till kunskap och att varje elev är en individ.