Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika mängder snö krävs för plogning

Har det snöat mer än tre centimeter åker plogarna från Östersunds kommun ut. I Bergs kommun får det snöa fem centimeter. LT har kollat hur reglerna för snöröjning ser ut i länets kommuner.

En undersökning om hur det ser ut bland kommunernas snöröjning har gjorts av däckföretaget Continental. Enligt dem hade Bergs kommun en snögräns på en centimeter och skulle därmed vara lägst i landet.

– Att vi har en snögräns på en centimeter stämmer inte. Vi har sagt fem centimeter som gräns vid bostäder. Vid offentliga platser som busstationer och vid kommunhuset är det hårdare regler, men det går inte att säga exakt vilken gräns det är. Det beror så på hur det snöar. Ploga så att det hålls rent är vad vi sagt till entreprenören, säger Lars Kristoffersson, renhållningsansvarig för Bergs kommun.

Hos Östersunds kommun är det från tre centimeters snödjup som gäller.

– Vi har olika kriterier beroende på olika områden. Vid huvudstråken som gång och cykelvägar är det tre centimeters gräns som gäller. I övriga stan är det sju centimeter som vi går efter, men det är som sagt beroende på hur det ser ut. Om det har slutat snöa och det är över fem centimeter så plogar vi bort det ändå, säger Leif Utterström vid fastighetsservice på Östersunds kommun.

Leif Utterström berättar att kommunen har olika mätpunkter runt om i stan där de mäter hur djup snön är.

– Det finns bland annat vid Fagerbacken, i Lugnvik, Brunflo och Torvalla. Det går helt enkelt till så att vi sätter ner tumstocken i snön och kollar djupet som vi sedan för protokoll över, säger han.