Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Old Rasmus blir modekändis i Gudrun Sjödéns vårkatalog

Världens äldsta nu levande träd på har blivit modekändis. Granen Old Rasmus på Sonfjället finns med i modedesignerns Gudrun Sjödéns vårkatalog. Det drygt 9 500 år gamla trädet sprids nu över världen.

– Där finns även bilder från Nyvallen med omgivningar och man skriver också lite grand om vår spännande "fjällforskning". Gudrun har en stor kundkrets med kunder spridda över så gott som hela världen, det är bra publicitet för Härjedalen, säger Lisa Öberg.

Det var Lisa Öberg och Leif Kullmans studier 2008 av Sonfjällets vegetation som förändrade historiebeskrivningen. De nästan tiotusenåriga granarna visar att inte bara att stenen som funnits här sedan inlandsisen.

Dateringen av de här exceptionellt gamla granarna ingår i en större vetenskaplig undersökning, där granens invandring efter den senaste istiden och dess tidiga uppträdande i fjällnära områden har studerats genom analyser av så kallade megafossila lämningar (vedrester, kottar) som samlats in i vid levande fjällgrankloner i Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Trädresterna har daterats med kol 14-metoden. Och den spretiga granen på Sonfjället räknas tillsammans med Old Tjikko på Fulufjället i Dalarna idag som världens äldsta.

– Vi tycker det är jätteroligt att vår spännande forskning - och förstås granen Old Rasmus - fått så stor uppmärksamhet. Naturvetenskap och mode går alltså alldeles utmärkt att kombinera, säger Lisa Öberg.

Deras arbete resulterade sedan i en bok, Trädets tid, som är skriven av Christel Kvant. I kapitlet Evighetsgranarna kan man läsa om bland annat Old Rasmus.

– Det var där Gudrun Sjödén läste om granarna och ville ha med den i den nya katalogen.

I somras åkte fotomodeller och fotografer till Härjedalen för att fota. De hyste in sig på ett hotell i Hede och under en vecka blev det fjällvandringar och fotografering.

Teamet trampade på genom svårforcerad terräng i Sveriges björntätaste skog upp mot Sonfjället.

– Vi fick möjlighet att möta Old Rasmus efter en vandring i duggregn, berättar Gudrun Sjödén på sin hemsida

– Det var fantastiskt att få möta denna envisa överlevare och att höra Lisa och Leif entusiasm om Sonfjället och dess unika växter.

Klädskaparen och modedesignern Gudrun Sjödéns vårkatalog 2012 finns både på webben och i den traditionella papperskatalogen.