Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olästa bokskatter och träningsstress

Jag har bott fem år i huset jag bor i nu.

För ett tag sen fick jag för mig att städa.

Det var väl något med nytt år och nya friska tag antar jag.

Ja, det är inte riktigt så illa som de låter med städandet. Jag rensade i bokhyllorna och fick ordning på lite papper bara.

Det var då det slog mig: min generation kommer att bli den sista som använder bokhyllor fullastade med tunga böcker som samlar damm.

Efter den där rensningen känner jag att jag måste varna Kamprad och alla andra möbelhandlare. Bokhyllan Billy och hans kompisar kommer inte att överleva, hör ni det? Ni måste tänka nytt.

Böckerna tar för närvarande upp flera kubikmeter i huset. Plus några i flyttkartonger i garaget.

Det kommer våra ungar aldrig att acceptera i framtiden. I framtiden kommer det inte att finnas tid och plats för att eftertänksamt stå och bläddra i en bok (som står i bokhyllan och som man redan har läst).

Flyttfirmor kommer att jubla. Ryggar kommer att skonas.

Själv prenumererade jag på Bonniers stora lexikon i slutet av 80-talet.

Stora tjocka uppslagsböcker som en efter en damp ner på hallgolvet i lägenheten på Körfältet. Totalt 15 band.

Var denna till stora delar olästa bokskatt finns idag vet jag inte ens. Förmodligen uppe på lagårdsbotten hos pappa i Nyhem.

Barnen kommer kanske inte att läsa mindre för det, men inbundna böcker hemma, nä det tror jag inte på.

Tänk bara att försöka förklara lexikon och ordbok för kidsen, som bara; "Men hallå! Googla!"

Jag stod i och för sig och bläddrade ganska eftertänksamt i många av böckerna då när jag städade, men det var bara för att se och minnas vilka som var så dåliga att jag kunde slänga dem direkt och vilka jag måste smygslänga.

Min man har förbjudit mig att slänga några böcker över huvudtaget, men jag tar inte så hårt på det förbudet. Hittills har han inte saknat varken böcker eller omoderna klädesplagg som tyst och smidigt har försvunnit.

Ibland undrar jag vad 24-timmarssamhället kommer att göra med oss egentligen. Snacket om att vi inte har tid håller ju inte om man tittar upp från smartphoneskärmen och tänker på saken.

Ta ett sånt enkelt exempel som att gå och träna.

Det tar ju mycket längre tid nuförtiden, när alla – och jag menar verkligen ALLA – scannar Facebook, Twitter och Instagram (eller vad det nu är man kollar i telefonen) först 5–10 minuter före träningspasset, sittandes med träningskläderna på i omklädningsrummet. Som en liten uppladdning.

Sen lika lång tid efter träningspasset men före duschen.

Har man tur så har någon hunnit lajka något man skrivit medan man tränade och det är ju en skön form av läsning det med.

Vid det laget blundar jag och ser framför mig ett sökande finger, som letar ett ord i ett gammalt boklexikon.

Ssssss…

Få se nu här har vi det… ssst… ssstre… ja titta, här är det:

STRESS stres, sträs, r.; best. -en.

[liksom t. o. fr. stress av eng. stress, tryck, spänning, påkänning, påfrestning