Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olämpligt partytrick

Ökandet av antalet tatueringar som görs hemma är ett hälsoproblem och oroar kommunen.

På fredagen hade Östersunds kommun bjudit in tatueraren och ordförande för Sveriges registrerade tatuerare Jens Bergström till Palmcrantzskolan för en föreläsning. Eleverna fick lära sig lite historia kring tatueringar samt farorna med hemmatatueringar.

Jens Bergström har själv tatuerat i 18 år varav de senaste elva åren i egen studio. Han berättar bland annat att det kommer flera personer till hans studio varje dag som har olika problem med tatueringar som är gjorda i hemmamiljö.

– Man ska inte tatuera i den miljön man bor i av flera anledningar. Det spelar ingen roll om man säger sig ha kunskap och gjort de säkerhetsåtgärder som behövs, säger Jens Bergström.

Att tatuera sig hemma medför många faror, det är inte bara osteriliserade nålar som är farliga utan färgen som används är i 99 procent av fallen inte godkänd av Läkemedelsverket.

– Det är så att riktig tatueringsfärg inte säljs till vem som helst. Man måste visa upp f-skattebevis för att få köpa det, säger Jens Bergström.

Det finns i dagsläget cirka 30 webbsidor som säljer startkit för tatuering.

– Det säger sig själv att betalar man 499 kronor för ett startkitt så är det skit i jämförelse med ett riktigt som kostar mellan 8 000 och 10 000 kronor.

Varje dag är det cirka 100 personer som söker sjukvård på grund av en tatuering, enligt Sveriges registrerade tatuerare. Av de 100 misstänks hälften vara gjorda i en olovlig miljö.

– Lättillgängligheten är en av faktorerna bakom det ökande hemmapulandet, säger Jens Bergström.

Bland eleverna fanns Ronja Andersson som går på Hantverksprogrammet.

– Jag tycker att det är bra att de kommer ut och informerar. Jag har många kompisar som tatuerar hemma, säger hon.

LT har tidigare skrivit om Salong Flyttkartong, en tatueringsperformance av Linnéa Sjöberg som stoppats av Östersunds kommun. En del av utställningen är att Linnéa och hennes sidekick tatuerar sig själva och varandra, endast iförd en pannlampa.

Jens Bergström menar att i det här fallet kan en ung person se tillgängligheten av tatuerandet istället för att se det som ett konstverk.

– Det är bra att kommunen visar en tydlig ståndpunkt. Det är viktigt att de regler som finns följs och gäller alla, säger Jens Bergström.