Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olagligt avtal med kommunchef

Avtalet med kommunens näringslivschef kom till på olaglig väg. Det slår förvaltningsrätten fast. Därmed stärks anklagelserna att Strömsunds kommun riggade en upphandling så den avgående chefen kunde bli konsult.

I början av sommaren berättade LT om en härva i Strömsund där kommunen nekades EU-pengar efter anklagelser om mygel på hög nivå. Tillväxtverket, som skulle betala ut pengarna, hävdade att kommunen medvetet hade riggat en upphandling för att ge näringslivschefen Daniel Perfect ett lukrativt konsultuppdrag i ett av kommunens EU-projekt. Tillväxtverket vägrade dessutom att betala ut stora summor EU-pengar för kostnader som inte hade med projektet att göra. Det handlade bland annat om gåvor och ett stort antal biljetter till världscupen i skidskytte.

Kommunen nekade till alla anklagelser och ansvariga tjänstemän och politiker hävdade att allt hade gått rätt till. Kommunstyrelsens ordförande, Gudrun Hansson, valde därför att överklaga Tillväxtverkets beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu har förvaltningsrätten avgjort frågan och domen är hård. Rätten kommer fram till att kommunen har brutit mot lagen i den uppmärksammade konsultupphandlingen. Domstolen skriver att upphandlingen genomfördes på ett sätt som gav kommunen möjlighet att godtyckligt välja vilken konsult som skulle få uppdraget.

Förvaltningsrätten anser också att Daniel Perfect med stor sannolikhet hade en konkurrensfördel jämfört med andra anbudsgivare eftersom han var ordförande i projektet och anställd som näringslivschef under den tid som upphandlingen genomfördes. I domen står "Om en person medverkar på flera sidor i en och samma upphandling föreligger det, enligt förvaltningsrätten, en presumtion för att detta innebär en konkurrensfördel för den aktuella anbudsgivaren jämfört med övriga potentiella anbudsgivare."

Även när det gäller gåvorna och biljetterna till världscupen i skidskytte anser förvaltningsrätten att det inte är kostnader som ska bekostas av EU-pengar. Domen innebär att Strömsunds kommun inte kommer att få några ytterligare pengar av EU för att täcka kostnader i projektet.