Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Salo vill göra Jesus karismatisk

Annons


En otålig Ola Salo är redo att ta Jesus in i 2000-talet. Om en vecka är det premiär för rockoperan "Jesus Christ Superstar" där han spelar titelrollen.

-Ta in publiken nu, jag är redo att blöda, säger han.

Ola Salo har precis duschat bort teaterblodet efter dagens repetitioner, men har behållit Jesuskläderna på: en glänsande vit rock och tighta utsvängda byxor i samma material. En stjärna är tillbaka på Malmö Opera, drygt tio år efter musikaldebuten som stand in för Peter Jöback i "Kristina från Duvemåla".

-Det är fantastiskt kul att komma tillbaka till den här arbetsplatsen. Givetvis har jag stor användning för vad jag har gjort de senaste tio åren, jag har fått mer scenvana och är bättre på att agera på scen. Men det har varit en stor utmaning, det här är något jag inte gjort sedan dess, säger han.
Nästan slutsåld i förväg

"Jesus Christ Superstar" har blivit en publiksuccé redan innan premiären. Av 70 000 biljetter är 60 000 sålda och resten bokade. Att The Ark-sångaren är en stor anledning till biljettrycket har Operans ledning inte stuckit under stol med. Själv är Ola Salo laddad för att möta publiken men känner av nerverna.

-Jag är nervös varje dag jag stiger upp och när jag går och lägger mig. Men jag börjar bli otålig, säger han.

Prästsonen Ola Salo kan Andrew Lloyd Webber och Tim Rices succémusikal utan och innan. Som 15-åring köpte han en rysk utgåva av originalinspelningen och har influerats av den bombastiska musiken sedan dess. Han ser verket som "det bästa musikdramatiska verk som någonsin skrivits".

-När jag lyssnade på "Jesus Christ Superstar" upptäckte jag att jag kunde använda min kristna uppväxt till att göra tuff rockmusik. Och det tror jag är en av styrkorna med verket, att man kan närma sig de här ämnena genom pop och rock.
Har själv gjort nyöversättning

När Ola Salo i våras fick rollen som Jesus erbjöd han sig att även göra en nyöversättning. Han har inte läst de tidigare svenska översättningarna, utan arbetade med minnet som hjälp. Mycket av den gamla 70-talsslangen är borta, istället har han försökt få fram hur ett gatsmart språk kan låta i dag. Men han har gjort varsamma förändringar och tycker att krystade grepp för att modernisera ofta faller ganska platt.

-Mitt ansvar gentemot verket var två saker: att innebörden av orden skulle vara desamma som i originalet och att det skulle låta lika ballt, säger han.

-Mitt stora mål var att man ska uppleva Jesus, Judas och Maria Magdalena som riktiga människor. De har kommit att bli symboler i vårt kollektiva tänkande. Så det har handlat om att ta sig förbi 2000 år av idealisering och demonisering och komma fram till vad de här var för människor. Det är väl "Jesus Christ Superstars" stora bidrag till Jesusberättelserna, säger han.
"Karismatisk Jesus"

Hans egen Jesus beskriver han som karismatisk.

-Charmig, lite barnslig. En kul kille, som inte alltid såg ut som en söndagsskoleplansch.

Sin egen tro och sitt förhållande till Jesus vill han dock inte sätta någon etikett på.

-Men jag är en väldigt religiös person. Jag tycker om religioner. Jag samlar på dem, säger Ola Salo.

Mer läsning

Annons