Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öl för hela slanten

Nu är mars månad nästan slut och den här veckan skriver jag om öl som passar till olika maträtter. Jag tycker det är lika spännande att passa ihop öl med specifika maträtter som man gör med vin. Prova gärna något av dessa nya ölsorter.

Vissa öl är knäckiga och rökiga i karaktären vilket gör att de passar ofta ihop med rökt mat som gärna är något fet. En ljus lager går oftast bra till fisk- och skaldjur eller dricka som den är. Det finns också smaksatta ölsorter med till exempel choklad, havtorn, honung eller annat och då tycker jag att det kan vara spännande att hitta den smaksatta smaken i maten. Ni ser nedan att det finns både ale och pale ale. En pale ale är en ljusare typ av ale då man använder sig av ljusare malt än den mörkare malt som är mer förekommande för ale. .

NYHETER

Slottkällans Saison, Sverige

Öl

Betyg: 1.

Motivering: En lätt öl med en medelstor rund och mjuk doft med halm och citrusfrukter. Smaken är ganska intetsägande med en lätt och ljus malt samt hö som försvann snabbt.

Typ: Ljus lager.

Passar till: Fisk- och skaldjur samt som aperitif.

Systembolagsnummer: 1201.

Storlek: 330 ml.

Pris: 24.30 kronor.

S:t Eriks Organic Ale, Sverige

Betyg: 2.

Motivering: Personligen tycker jag att det här ölet är lagom av allt. Doften är ren och relativt stor med sirap och torkade frukter. Smaken är medelfyllig med en relativt lätt framtoning med en knäckig avslutning samt torkade frukter.

Ekologisk

Typ: Ale.

Passar till: Traditionell husmanskost och gärna till rökt lax.

Systembolagsnummer: 11625.

Storlek: 330 ml.

Pris: 20.10 kronor.

S:t Eriks Centennial, Sverige

Betyg: 1.

Motivering: Doften säger mycket mer än smaken. Doften är relativt stor med söt frukt och blött hö. Smaken är medelstor men känns lite platt med en sötaktig frukt i slutet.

Typ: Ale.

Passar till: Asiatisk kryddad mat.

Systembolagsnummer: 1220.

Storlek: 330 ml.

Pris: 19.20 kronor.

Brewdog 5 A.M Saint, Storbritannien

Betyg: 3

Motivering: Det här ölet har en stor doft med en knäckig ton och mogna söta frukter. Smaken är medelfyllig i bra balans med en nötig fruktighet i en lång och god eftersmak.

Typ: Ale.

Passar till: Rökta korvar, torkat renkött och till smakrika ostar.

Systembolagsnummer: 1501.

Storlek: 330 ml.

Pris: 20.10 kronor.

Citra Pale Ale, Nederländerna

Betyg: 3.

Motivering: Doften är medelstor med halm och citrus. Smaken är medelfyllig i en bra balans mellan frukt, beska och syra.

Typ: Pale Ale.

Passar till: Mustiga köttgrytor.

Systembolagsnummer: 1551.

Storlek: 330 ml.

Pris: 21.20 kronor.