Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen yngst hittills att få Nordiska rådets litteraturpris

Bortglömda kvinnoöden fyllda av skam. För en roman om det många ester valt att förtränga får Sofi Oksanen Nordiska rådets litteraturpris.

– Det är en stor ära, bara en kvinnlig finsk författare har fått det tidigare, säger hon.

Natten är Sofi Oksanens bästa arbetstid. När hon vaknade sent på tisdagsförmiddagen hade hon ett meddelande från Nordiska rådets prisjury på sin telefonsvarare. Ett ovanligt trevligt sätt att vakna?

– Ja, säger Sofi Oksanen med eftertryck.

Blott 33 år gammal blir hon den yngsta mottagaren någonsin av Nordiska rådets litteraturpris, efter Tua Forsström den andra finska kvinnan, dock den första som skriver på finska. Sofi Oksanens ”Utrensning” (”Puhdistus”) är samtidigt en roman som tar Nordiska rådets litteraturpris bra mycket längre än till finska gränsen. Till största delen utspelas den i Estland och redan nu är den såld till 27 eller 28 länder, Sofi Oksanen har tappat räkningen.

– Både ester och finnar brukar fråga om det här är estnisk eller finsk litteratur, men jag svarar alltid att jag skriver på finska.

”’Utrensning’ är en historia om skam, dess anatomi och arvsmassa”, skrev Finlandiaprisets jury redan i fjol.

En gammal kvinna på landsbygden, Aliide, hittar den betydligt yngre Zara, ett sargat traffickingoffer, på gårdsplanen. Båda bär på ett skamfyllt förflutet, var och en på sitt sätt. Deras historier nystas upp och och vävs samman till en berättelse om människor klämda mellan Sovjetkommunism och rovlysten kapitalism.

– Jag ville skriva om de estniska kvinnorna på landet som gjorde ett slags passivt motstånd mot ockupationsmakten, det finns så många legender om motståndsmän i skogen, men det finns inga om kvinnorna. Ändå kunde inte männen ha överlevt utan stöd från kvinnorna och barnen på gårdarna, säger Sofi Oksanen.

Under sin uppväxt i finska Jyväskylä reste hon årligen till Estland för att hälsa på sin mormor. Att ta sig utanför Tallinn var svårt även för finnar som knappt fick visum.

I fjol blev Sofi Oksanens ”Utrensning” den mest sålda översatta romanen i Estland, hon har fått medalj av presidenten och en upphöjelse som hon kanske inte är helt bekväm med.

– Men jag är väldigt glad över att så många unga har läst den och sedan sagt till sina mor- och farföräldrar att de inte vetat hur de haft det. Estland är ett litet land, många var kollaboratörer, det gör allting väldigt komplicerat.