Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okomplicerad odjursfantasi

Annons
Jämtland är fantastiskt! Vi har inte bara pretentioner på självstyre, republiken, utan också en nästan verklig dinosaurie, Storsjöodjuret. Det finns två läger i båda fallen, hur man ska förhålla sig. Är det allvar eller nästan genant?
Sara Strömberg och Anders Nilsson som skapat barnboksfiguren "det lilla Storsjöodjuret" tar inte ställning till myt eller verklighet. Det lilla Storsjöodjuret Birger är en grönprickig fantasifigur, ett påhitt för förskolebarn att identifiera sig med, när han leker skattjakt och gör busiga saker för att skrämmas.
Stora Storsjöodjuret finns antytt i bild som en trött fadersfigur framför teven. När han skrattar guppar magen och vågorna går höga på Storsjön så att tuffa killar blir skraja.
I den första boken har Birger också kontakt med djur och människobarn när han går upp på land, åker skidor och bygger snöslott. En glad skit som gör som han vill är kontentan.
Omslaget till "Birger – det lilla Storsjöodjuret reser till mamma" ser mörkt och hemlighetsfullt ut. Birger befinner sig i en tunnel med kappsäck och ficklampa på väg till Loch Ness, där mamma bor. Skotska Nessie, något mer erkänd och dokumenterad än vårt odjur, är alltså Birgers mamma och nu väntar man på ett syskon. Birger har valt en bror som ska heta Harry, man får ju bestämma själv, tror han.
I stället för det jämtländska vinterlandskapet ser vi nu skotska hedar, killar i kjol och Birgers mamma är en riktig KÄNDIS, säger pappa.
Vissa viktiga ord och meningar är satta med stor stil, kanske ska de betonas extra. Syskonet kläcks ur ett ägg och visar sig vara en tjej, som Birger efter en suck av besvikelse döper till Harriet.
Nessie är ett mycket kvinnligt väsen med röda lockar och läppstift som färgar av sig på Birger. Hans vän den gula akvariefisken är plötsligt bara borta, kanske var han en låtsaskompis som inte längre behövs?
Mer okomplicerad fantasi än magi och mystik i böckerna om Storsjöodjuret och att det egentligen rör sig om en hel familj har vi väl förstått?

Mer läsning

Annons