Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklokt att avreglera elmarknaden

Som lekman ställer man sig frågor omkring de orimliga turerna med kärnkraftdriften. Det verkar vara omöjligt att ha alla reaktorer i drift. Framför allt vintertid. Är det så att bolagen vill driva upp elpriset? Är det eftersatt underhåll eller kanske fel personer i bolagsledningarna.

Energiministerns käcka tal om att driva på och styra bolagen ger på sin höjd en klapp på axeln och sedan gör de som de vill. Eftersatt underhåll är allvarligt. Det måste till en ordentlig översyn om orsakerna bakom dessa ”grönköpingska” turer.

Snart är att vattenmagasinen tömda och den normalt kallaste delen av vintern kvarstår. Nederbörden varierar varje sommarhalvår men gör bolagen sitt yttersta för att ha maximal nivå i magasinen? Självklart skall inga risker tas med överfyllda magasin men att ha luckorna öppna och tro på en häftig regnsommar kan ge problem för elkonsumenterna. Åter kan misstanken om viljan att höja priset dyka upp. Vindkraften byggs ut men samtidigt börjar motståndet mot snurror att hårdna på en del håll.

Kan det vara så att nu finns referensobjekt att ta del av och där det inte är bara positiva tongångar? Vad kommer att ske? Till att börja med måste vi se till att ha våra anläggningar i drift. På sikt är frågan; skall vi lappa och laga i nuvarande kärnkraftanläggningar eller bygga nya reaktorer? Kan vi effektivisera flera av våra vattenkraftverk och till och med bygga nya? Blir vindkraften fortsatt intressant? När kommer nya alternativ? Ett är dock säkert att behovet av el kommer att vara stort och elen måste kunna produceras till ett rimligt och stabilare pris än i dag. Det var nog inte så klokt att avreglera elmarknaden.

Herr Watt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel