Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart varför 96-åringen blev bortglömd

Ledningen på Solbackas äldreboende i Föllinge har ingen förklaring till varför en 96-årig man blev bortglömd under en hel dag.

– Jag hänvisar till utredningen i ärendet, säger chefen för Solbacka.

Under gårdagen var det utlyst en presskonferens på Solbacka äldreboende i Föllinge efter Länstidningens avslöjande om den 96-årige man som blev bortglömd och som anhöriga fick skrapa bort avföring från. Med på konferensen var bland annat chefen för äldreboendet, Mats Nygren, och han var märkbart tagen och pressad över att hans arbetsplats hamnat i rampljuset. På nästan varje fråga hade Nygren samma svar och det var att han hänvisade till den utredning som han tillsatt.

– Vi började med en internutredning redan på onsdagsmorgonen och innan den är klar är det svårt att säga hur det här kunde hända, sa Nygren.

Nygren menade att händelsen bör betraktas som en engångsföreteelse och han har svårt att tro att det har hänt tidigare att en vårdtagare blivit bortglömd under en hel dag.

– Vi inom personalen är förstås otroligt ledsna över det som hänt och i dag har stämningen på jobbet varit extra tung.

Stämmer det att det var en anställd som hade ansvaret för två avdelningar i söndags?

– Det är också en fråga som jag hoppas att utredningen ger svar på.

Måste det till en utredning för att få ett svar på hur många som jobbade under söndagen?

– Det är svårt att svara på de här frågorna. Jag vet att det ska vara 0,55 personal per brukare. Det har socialnämnden beslutat, säger en ännu mer pressad Mats Nygren.

– Under helgen hade vi åtta stycken i tjänst på hela Solbacka. De ska vårda 40 brukare. Under natten är det två som jobbar men då har de hjälp av personal från hemtjänsten.

Med på presskonferensen var även chefen för äldrevården i Krokoms kommun, Kenneth Österberg. Han berättade att det redan har lämnats in en så kallad Lex Sarah-anmälan om fallet med 96 åringen. Hur lång tid det tar innan utredningen är klar är oklart.

Nygren berättar också att kommunen har sparat två miljoner kronor sedan Förenade Care tog över Solbacka och hemtjänsten.

Jag pratade med kommunalrådet Maria Söderberg i går som sa att kommunen inte tjänat ett öre på att lägga ut verksamheten.

– Det beror nog på hur man räknar, säger Mats Nygren.

Nygren är också besviken över enkäten som Socialstyrelsen gjort om olika äldreboenden och som LT skrev om i onsdagens tidning. I den undersökningen får Solbacka ett lågt betyg.

– Vi har satsat så mycket på verksamheten här och då blir både ledsen och förvånad att det inte syns i den här enkäten. Det innebär att vi måste satsa ännu mer framöver.