Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart rättsläge kan fria spelmisstänkta

I går var det rättegång i tingsrätten mot tre personer som misstänks för att ha haft spelmaskiner/spelautomater men saknat tillstånd för det. Enligt åklagaren är spelande olagligt.

Men rättsläget bedöms som oklart av Riksåklagaren som nyligen överklagat ett motsvarande mål till Högsta domstolen.

De tre har åtalats för brott mot lotterilagen alternativt medhjälp till brott mot lotterilagen alternativt brott mot automatspelslagen. Spelen som är mål för granskning är av typen Bomben och de åtalade har på sina respektive näringsställen haft sådana maskinerna uppställda.

En av de åtalade är också misstänkt för brott mot allmän kameraövervakning.

Enligt åklagare Lillemor Ersberg har de tre åtalade anordnat spel som de inte haft tillstånd för.

– Maskinen är uppställd i lokalerna, näringsidkaren har fått del av vinsten, insatser görs på plats. Kontentan är att det är ett anordnat lotteri som är olaglig då tillstånd saknas, säger Lillemor Ersberg.

Hon betonar också att praxis vad gäller sådana här mål spretar.

En av advokaterna, Bo Thorvinger, försvarar två av de åtalade. Advokat Andreas Victor företräder en av de åtalade. Samtliga tre misstänkta förnekar brott.

Bo Thorvinger ger sin förklaring av vilken typ av spel det handlar om. Han företräder företaget Cidra som står bakom maskinerna.

– Företaget sätter ihop och programmerar spel i Tjeckien. Spelen finns runt om i Europa, säger han.

Han berättar att spelautomaterna som är aktuella är en dator, inbyggd i en låda, som kopplas upp via internet mot en server som finns utomlands.

– Spelen finns på en server. Där finns också en spelgenerator och ett system för ekonomisk redovisning. Det enda som finns på plats i Sverige är en låda, en datorskärm och knappar som motsvarar ett tangentbord, inget annat. Själva spelet sker inte i Sverige. Det är lagligt i andra länder och vi påstår att det är lagligt här också, säger Bo Thorvinger.

Det finns flera domar från andra rättsliga instanser i Sverige där liknade mål som detta tagits upp. Det gäller olika spel, men tillvägagångssätten för att spela ser i princip lika ut. Utgången i domstolarna har varit olika, några friande andra fällande.

Så sent som i mitten av april avkunnade Göta hovrätt två domar. I båda fallen ogillade rätten åtalen och de misstänkta friades. Ett av dessa mål är överklagat av Riksåklagaren.

Enligt Riksåklagaren har flera domstolar tagit ställning till om spelmaskinerna ska klassificeras som spelautomater i lotterilagens mening samt hur själva anordnandet av spelandet ska tolkas i förhållande till lotterilagen då maskinerna är beroende av en internetuppkoppling för att fungera.

"När det gäller båda dessa frågor varierar praxis och rättsläget får bedömas som oklart. Olika uppfattningar råder bland såväl åklagare som domare", skriver Riksåklagaren. Riksåklagaren anser därför att det är av största vikt, för ledning av rättstillämpningen, att detta prövas av HD.

Det finns ännu inget beslut om målet ges prövningstillstånd, enligt uppgift från Högsta domstolen.