Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om oppositionen i Bräcke

Socialdemokraterna skaffade sig egen majoritet och moderaterna tog med 12 rösters marginal silver i kommunvalet i Bräcke kommun.

Annons

Resultatet leder till en del bryderier inför den politiska ordningen inför den kommande mandatperioden.

Traditionen har tidigare påbjudit att centern abonnerar på oppositionsrådsplatsen, något som det nu krigas om i kulisserna.

Bräckemoderaterna fick vid valet 665 röster mot centerns 653 och gick därmed förbi centern, varför moderaternas första namn, Veronika Eklund, kan tyckas vara det givna nya rådet.

Så lätt ger man sig dock inte i centern som nu har lierat sig med Folkpartiet och Miljöpartiet i en valteknisk samverkan som på så sätt blir största oppositionsenhet och som tar ett av socialdemokraternas åtta mandat i kommunstyrelsen.

Varken vänstern eller moderaterna har tills vidare någon form av samverkan.

– I och med att vi i den valtekniska samverkan tillsammans blir största oppositionskoalition så är det vi som skall tillsätta oppositionsrådsposten, säger centerns nuvarande oppositionsråd Yngve Hamberg.

Inte nog med detta;

Inom centern råder just nu ovisshet kring vem som blir oppositionsråd i den händelse (C)-, (Fp)- och (Mp)-valsamverkan blir den oppositionella maktkonstellationen.

I centern blev listans andra namn, Ingrid Kjelsson, kryssad så till den grad att hon passerade första namnet Yngve Hamberg och kandiderar därmed till oppositionsrådsuppdraget.

I centern räknar man med att under november månad bestämma sig för vem som blir oppositionsrådskandidat.

En dark horse som kan dyka upp är vänstern som i dag har tre mandat i kommunstyrelsen och som kan dra nytta av om de övriga oppositionella partierna inte kommer sams.

Saken skall avgöras i samband med att nya fullmäktigeförsamlingen sammanträder i december.

Omröstningen i fullmäktige är sluten.