Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om avspärrat torg kan vara lagligt

– Det finns ingen bedömning hos någon domstol.
Så säger Jan Asplund på Östersunds kommun vad gäller rätten att stänga av Stortorget i samband med större evenemang.

Annons

Frågan dyker upp varje år och det handlar alltid om huruvida det är rätt att stänga av Stortorget i samband med Storsjöyran.

Nu senast var det en insändarskribent i LT som hade synpunkter där personen undrade om samhället kan begränsa tillgängligheten i samband med kommersiella evenemang. Skribenten undrade även om vakter har lagligt stöd att avvisa eller omhänderta besökare som plankar in på Stortorget.

# Får man spärra av stan på det här sättet?

– Både ja och nej. Frågan har varit uppe för diskussion i omgångar. Det har varit polisanmälningar och jag har för mig att frågan har gått hela vägen upp i regeringsrätten, säger Jan Asplund, gatu- och trafikingenjör på Östersunds kommun.

– Det har inte gått till domstol där frågan om laglighet har behandlats. Det är inget 100-procentigt klargjort att det är tillåtet. Det finns alltså ingen bedömning hos någon domstol.

Däremot är Östersunds kommunpolitiker tämligen överens om att ett så stort och för Östersund viktigt arrangemang som Yran, ska ha rätt att kunna spärra av torget.

– Detta har varit uppe i högsta politiska instans på kommunen där man medger att upplåta marken till Storsjöyran. Politikerna har varit otroligt överens att det ska genomföras.

# Är det fritt fram att planka in?

– Nej, du får ju inte röra staket och avstängningar. Det gäller samma sak med trafikavstängningar, det är olagligt att hoppa över.

# Men har vakter lagstöd att avvisa folk som olovligen plankar in?

– Det här är en gråzon, men avspärrningar av stadskärnor i samband med arrangemang är inget unikt för Östersund.

I samband med årets Storsjöyra stängs Stortorget av kvällstid fredag och lördag och enligt Jan Asplund er han, liksom tidigare år, inga problem med det.

– Det är väl bara att gå till torget och kolla nu i helgen hur många som är där. Vad kan man tro, dyker det upp tre eller fyra stycken? Det är ju ingen stor inskränkning på tillgängligheten om området stängs under två kvällar.