Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när flyget kan återupptas

Det kan bli problem i flygtrafiken även under fredagen. Som det ser ut just nu kommer det även under fredagen att vara restriktioner i svenskt luftrum, meddelade Luftfartsverket klockan 16:15.

Det svenska luftrummet stängs helt och hållet från klockan 22 i kväll.

Under dagen har hela Europa drabbats av inställda flygavgångar, efter att vulkanaska från Island sprider sig i atmosfären.

Även Åre- Östersund airport har drabbats. SAS har ställt in även 16-turen från Frösön till Arlanda och tidigare ställdes bolaget in lunchflyget i båda riktningarna. Östersundsflyg har ställt in avgången klockan 15. Nextjet har ställt in alla avgångar under dagen.

– Flygplatsen är öppen men det är kraftiga begränsningar i luftrummet så jag tror inte att det blir några avgångar idag, säger Susanne Norrman flygplatschef på Åre Östersund Airport.

Susanne Norrman vet inte hur länge det här kommer påverka passagerarna och uppmanar dem att kontakta flygbolagen.

– Askmolnet rör sig längre och längre in i landet och påverkar allt fler flygplatser, säger Susanne Norrman.

Luftfartsverket restriktioner innebär att turbindriva flygplan inte får tillstånd att flyga i de områden som berörs av det askmoln som rör sig i sydostlig riktning. Under dagen stängdes det svenska luftrummet av i olika etapper och från och med klockan 18 är hela svenska luftrummet utom över Gotland och Östersjön stängs. Från och med klockan 22 är hela det svenska luftrummet stängt.

Hela Norge och allt flyg via London har stängt sin trafik.

Askan från vulkanutbrott kan vara förödande för turbinerna i flygplanens jetmotorer. Redan att aska lägger sig på planens vingar kan ställa till med problem.