Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart läge – MP är jokern i leken

Miljöpartiet har guldläge i Krokoms kommunval och kan avgöra vilka som tar makten.

Det finns inget som talar för att SD kommer att få sitta med bakom rodret när det avgörs vilka partikonstellationer som kommer att ta makten i Krokoms kommun de närmaste fyra åren.

Just nu är det dött lopp mellan S och V samt allianspartierna vad gäller mandatfördelningen med 20 mandat vardera och därmed är det MP som sitter med trumfkortet på handen.

# MP är jokern i leken i Krokom. Vad säger du om det?

– Ja, till viss del kan man ju räkna bort SD, så det kan man nog säga, säger MP:s Jan Runsten.

Krokom har styrts av en mångfasetterad regering i åtta år med fem partier och med en centerpartistisk rorsman, Maria Söderberg, vid rodret.

– Det har fungerat bra tycker jag, säger Jan Runsten.

Fast han vill inte säga någonting om hur hans parti tänker just nu. Ska de gira mer åt vänster med S och V eller håller de sig till mittlinjen med lätt högerhållning?

– Vi har sagt att vi inte vill säga något förrän vi har resultatet klart. Det är väl det man ska lära sig som politiker att inte säga för mycket.

– Det är ofta de personliga relationerna mellan de olika partierna som att gör att det fungerar. Det är sällan det är de ideologiska skiljelinjerna i frågorna som avgör ett samarbete på kommunnivå, visst händer det men då måste man ta hänsyn till det. Det är spelets regler när det inte finns någon egen majoritet.

Jan Runsten berättar att han och MP redan har fått några trevare från de två blocken i Krokom.

– Det handlar om informella kontakter. Inga riktiga erbjudanden, men vi har ju också sagt att vi inte säger någonting innan valresultatet så det är rätt meningslöst.

Annars verkar MP ha gjort ett stabilt kommunval i länet. De tappar visserligen några tiondels procent i hälften av kommunerna, men tar igen med någon procentenhet extra i framför allt Åre.

– Det verkar så. Vi trodde att vi skulle öka med eftersom det gick bra i EU-valet men det var ett annat val.