Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart hur många samer det finns

Befolkningsstatistiken gällande samer i Sverige är dålig. Siffrorna på hur många samer det finns i landet varierar mellan 20 000 och 42 000, det uppger Sameradion.

Annons

Den officiella siffran har legat på 20 000 samer och den baseras på uppgifter från 1970-talet. Då användes främst renskötsellängder för att komma fram till befolkningsmängd. Även Sametinget använder uppgiften om att det finns cirka 20 000 samer i landet. Men enligt en undersökning gjord av södra Lapplands forskningsenhet som gjordes för några år sedan då man också använt röstlängder från Sametinget kom man fram till att det finns 42 000 samer i Sverige.

– Jag blir nästan lite irriterad av att se att man inte får någon förändring på det, att man inte kan vara mer tydlig med att det här är en väldigt, väldigt dålig uppgift, säger historikern Per Axelsson vid Centrum för samisk forskning till Sameradion.

Sverige har fått kritik från en av FN:s rapportörer för urfolksfrågor, Paul Hunt för sin bristande statistik över samer. Bland annat så försvårar avsaknaden av korrekt statistik till exempel hälsoundersökningar.