Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklarheter om biblioteksflytt i Åre

I höst är det tänkt att Årebiblioteket ska flytta till nya, mindre lokaler i Station Åre. Men många frågetecken återstår om detaljerna. Det finns inte ens ett förslag till hyreskontrakt.

Om knappt ett år går Åre kommuns hyresavtal med Diös ut för lokaler i Station Åre för bibliotek och turistbyrå. Det är en kombination som varit lyckad för kommunens del, biblioteket har frikostiga öppettider som aldrig skulle fungera utan turistbyrån, läget i stationen är perfekt och biblioteksfilialen har utmärkt sig i flera branschundersökningar.

Men smakar det så kostar det. Det är Åre kommuns klart dyraste biblioteksfilial och minskade lokalytor har därför länge ingått i kommunens sparplaner. Hur det ska gå till i praktiken visste personalen väldigt lite om i augusti 2009, då LT skrev om saken sist. Allt de fått veta var att de förmodligen skulle flytta upp ett plan i stationshuset.

Den delen, Plan tres östra flygel, har varit tömd på hyresgäster och avspärrad med en dörr i snart ett år.

Kommunens näringslivschef Janne Andersson tror dock inte att något ändrats i det avseendet.

– Vi lever i uppfattningen att vi ska flytta upp i det som kallas för Plan tre, säger han i dag.

Andersson ser flytten som en stor händelsekedja där kommunen klarat av en viktig förutsättning för att kunna fullfölja hyresförhandlingarna med Diös. Det är att turistbyrån blir kvar i ekvationen:

– Vi har ju haft turistbyrån utlagd på entreprenad i många herrans år och en sådan upphandling har pågått nu under våren också. Den har utmynnat i att vi har kommit överens om att destinationsbolaget Åreföretagarna ska fortsätta driva turistbyrån i Åre. I och med att de har uppdraget ska de också ha en viss yta och den ytan ska kombineras ihop med biblioteket och så vidare.

Själva förhandlingarna med Diös vet han däremot inget om, de sköts av kommunchefen, Per Eric Magnusson, som är på semester.

Men tiden börjar bli knapp, flytten måste ske i höst och förra veckan skulle frågan tas upp i Åres kommunstyrelse. Det var tänkt som ett beslutsärende, men eftersom inget skriftligt kontraktsförslag kommit in från Diös fanns det inget att besluta om. Så ärendet krympte till en informationspunkt.

Nu blev det inte mycket till information heller. Det saknades för många uppgifter.

– Det blev lite rumphugget därför att det inte fanns någon tjänsteman som hade hanterat det här, alla hade semester, förklarar kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C).

Ett beslut måste man dock ha, därför kommer det som ett beslutsärende på nästa kommunstyrelsemöte.

•Vad är det ni måste fatta beslut om?

– Om att vi accepterar hyresnivåer, kvadratmetrar, hyresavtalet, längden och hela paketet. Det är sådant som det resoneras om mellan Diös och Per-Eric (Magnusson), säger Hellstrand.