Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklara regler för vattenrätt vid fiskodling

Företaget Svensk fjällröding vill kunna freda sin fiskodling i Landösjön. Det finns en oro för både fiskare på tunn is och för sabotage mot anläggningen.

Annons

Landösjön är både en populär sportfiskesjö och produktionsställe för odlad fisk. Under åren har intressena ibland krockat. Nu vill företaget Svensk fjällröding klarlägga vad de har för möjligheter att skydda sin anläggning. Helst vill företaget kunna hägna in vattenområdet 100 meter utanför anläggningens yttersta gräns med bojar.

– Vi vill ha svar på vad som egentligen gäller, säger Anders Segebo, som är vd för Svensk fjällröding. Vad vi vet så finns det ingen etablerad praxis i Sverige. Företaget äger fastigheten och har rätten till vattenbruket i en del av Landösjön. Nu vill vi veta från myndigheterna vad som gäller, vi vill inte komma i konflikt med allemansrätten om vi hägnar av området, säger Anders Segebo.

Ett av problemen för odlingen är att fiskeredskap fastnar i nätkassarna som används för odlingen där de utgör en skaderisk för personalen. Eftersom strömvirvlare används runt kassarna vintertid finns också en oro att någon fiskare kan gå genom den av virvlarna förtunnade isen runt anläggningen.

– Jag kan inte påstå att det är ett stort problem, vi har en bra dialog med fiskevårdsföreningen i sjön, säger Anders Segebo. Men det händer att fiskedrag fastnar i odlingskassarna.

Fiskevårdsföreningens regler om fiske kring odlingsanläggningen är tydliga. Det är förbjudet och överträdelser leder till avstängning från fiske i området.

Däremot finns en otydlighet om en eventuell fredningszon ska ligga utanför fastighetsgränsen i vattnet eller innanför densamma.

Just frågan om fredningszoner kring fiskodlingar kan bli komplex i de fall där odling sker i nätkassar som inte ligger i direkt anslutning till en anläggning utan ankrade i fritt vatten i en sjö.