Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklara orsaker till ojämn medicinering

Varför äldre oftare får olämpliga läkemedel i vissa av länets kommuner är svårt att förklara. Det säger läkemedelskommitténs ordförande Per Magnusson.

Inom landstinget i Jämtland finns en kommitté som bland annat ska verka för att läkemedel används på ett säkert sätt och enligt beprövad erfarenhet. Medicinering av äldre är en fråga som läkemedelskommittén under en längre tid har prioriterat. Men varför andelen äldre med olämpliga läkemedel är nästan dubbelt så stor i Strömsund jämfört med Bräcke finns inget tydligt svar på.

– Ibland är det väl slump eller olika traditioner men det är svårt att sätta fingret på det och någon tydlig förklaring har vi inte hittat.

Per Magnusson är distriktsläkare på hälsocentralen i Järpen men även ordförande i läkemedelskommittén. Han säger att de kommunala skillnaderna är något som märks väl i statistiken men att det är svårt att förstå vilka orsakerna är.

En faktor som enligt Per Magnusson i viss mån kan påverka medicineringen av äldre är att människor oavsett ålder är olika mycket sjuka i olika delar av länet.

– När det handlar om smärtstillande, lugnande och sömnmedel som är beroendeframkallande så ser vi en väldig skillnad mellan östra Jämtland och västra Jämtland. Det finns en skillnad i sjuklighet i länet som kan ha socioekonomiska förklaringar.

Per Magnusson säger att länet i ett nationellt perspektiv ändå ligger mycket bra till när det gäller äldres medicinering.

– Vi förskriver till exempel relativt sett lite läkemedel när det gäller antal läkemedel till personer över 75 år.