Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okej för landstingen att bilda ideell förening

Landstinget i Jämtland gjorde inga fel då de bestämde sig för att bilda en ideell förening för bildande av region Mittsverige.

Det slår kammarrätten fast i en dom.

LT har tidigare berättat att förre revisionschefen i landstinget, Lennart Ledin, överklagat beslutet till länsrätten.

Han vill helt enkelt att beslutet ska upphävas och som grund för detta anser han att beslutet strider mot lag då stadgarna för föreningsbildningen inte uppfyller vad som föreskrivs i kommunallagen.

Länsrätten avslog överklagandet och Lennart Ledin drev frågan vidare till kammarrätten, som inte heller ger Ledin rätt.

I domen skriver kammarrätten att den ideella föreningen har bildats av landstinget tillsammans med kommunerna i Jämtlands län och Sundsvalls och Ånge kommuner.

Av stadgarna framgår att föreningen har till uppgift att, inför regeringens och riksdagens beslut om regionbildning, förbereda införandet av regionkommun Mittsverige.

”Kammarrätten finner att fullmäktige med hänsyn till den förberedande verksamhet som ska bedrivas i föreningen i en rimlig omfattning tillgodosett det kommande inflytandet i föreningen genom stadgebestämmelserna”.

”Det har inte heller visats annat än att fullmäktige, även om detta inte framgår av stadgarna, kommer att verka för handlingsoffentlighet på sätt som krävs”, skriver kammarrätten.

Därför anses inte beslutet vara olagligt i något av de hänseenden varför överklagandet avslås.