Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okej att ha ihjäl äldre?

Jag, som alla andra, upprörs givetvis av fallet med damen som blev nedslagen och miste livet på en parkering i Landskrona. Men också upprörs jag över advokat Silberskys minst sagt horribla resonemang till gärningsmannens försvar. Enligt media avvaktar nu Silbersky och gärningsmannen med hoppfull håg en obduktion av den döda. Sen vill troligtvis Silbersky anföra att, om offret nu inte visar sig ha varit lika frisk och kry som en vältränad 30-åring, detta skulle minska allvaret och gärningens både rubricering och straffvärde.

I förlängningen av ett sådant resonemang skulle alltså hög ålder och olika grader av skröplighet hos offret innebära någon sorts ”rabatt” på straffvärdet. Detta resonemang måste ju vara helt upp och ner i alla avseenden. I Sverige gäller, vill jag fortfarande tro, likhet inför lagen med innebörden att alla! människor ska ha samma värde. Ung eller gammal, frisk eller sjuk så ska alla! kunna leva i skydd av våra lagar.

Ska det göras undantag, tycker jag,  från allas likhet inför lagen skall detta, i så fall, gälla till fördel just för gamla och sjuka. Kanske är det dags att införa en Hedersklausul i lagstiftningen.

En Hedersklausul som innebar att all brottslighet som utövas mot äldre eller på annat sätt mindre motståndskraftiga mer värnlösa skulle bestraffas betydligt hårdare än idag och samtidigt fick vi tillbaka ett språkligt och mer korrekt värde på ordet ”Heder”

Bo Göran Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel