Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för uråldrigt brädspel

En tråkig och synnerligen långsam sysselsättning för äldre män. Så kanske många skulle beskriva schack och de som ägnar sig åt spelet. Men den bilden stämmer knappast i dag. Allt tyder nämligen på att det gamla brädspelet är på väg mot en renässans.

I Norge, som ett exempel, verkar intresset för schack inte ha några gränser. Nye världsmästaren Magnus Carlsens framfart på den internationella schackscenen har försatt nationen i något som närmast kan liknas vid feberyra. Men även i Sverige märks ett tydligt uppsving för spelet.

Åke Myrberg är ordförande i Östersunds schacksällskap och övertygad om att den 23-årige norrmannens framgångar har bidragit till schackets frammarsch i Sverige och länet.

– Det är klart att kulmen på den här unge norrmannens mer än 10-åriga karriär har varit en inspirationskälla för många. Det är ju egentligen väldigt osannolikt att en så ung man från ett litet land i Skandinavien ska bli bäst i världen i schack. Jag tror absolut att hans framgångar har banat väg för det stora intresse vi ser nu.

Att allt fler intresserar sig för schack är alltså ett faktum och den största ökningen ligger nästan uteslutande i de yngre åldrarna. Förklaringen finns bland annat i en medveten satsning från Sveriges schackförbund. Sedan tre år tillbaka har förbundet arbetat med projektet Schack i skolan vars syfte är att både lärare och skolbarn ska intressera sig för schack. Och satsningen har alltså burit frukt.

– Det är ett betydligt större intresse i dag än för fem år sedan, konstaterar Sven-Olof Andersson som är ordförande i Jämtland-Härjedalens schackförbund.

Han berättar att antalet medlemmar i distriktet har ökat kraftigt i och med satsningen och på tre år gått från 261 till 505. I dagsläget finns ett 15-tal skolschacklubbar i länet som organiserar närmare 300 medlemmar.

Även om Magnus Carlsens bragd har inspirerat handlar Schack i skolan inte i första hand om att rekrytera potentiella världsstjärnor. Spelet kan enligt Sveriges schackförbund även vässa elevernas hjärnor på ett sätt som hjälper dem i många andra situationer. Schackspelande kan som ett exempel vara en hjälp för matematiskt tänkande och för att öva koncentrationsförmågan.

En fördel med schack är också att i princip alla kan delta. Spelet är både köns- och åldersneutralt eftersom det inte handlar om fysisk styrka eller snabbhet utan främst om mental kapacitet. Schack kan också fungera som en sporre för skolungdomar som inte är studiemotiverade och en del upptäcker att det faktiskt är kul att koncentrera sig och tänka på en enda sak.

Åke Myrberg säger att norrmannen Magnus Carlsen är unik men att det finns löften även bland unga svenska spelare. Adrian Bohman Karlholm från Hackås är ett sådant.

– Under mina 30 år i klubben har vi haft kanske tre stycken som visat på en liknande begåvning, säger Åke Myrberg.

Adrian Bohman Karlholm började intressera sig för schack som tolvåring. I dag är han 17 år och har lyckats väldigt bra i flera schackturneringar. Han har redan bestämt sig för att försöka bli så bra som möjligt men vill inte jämföra sig med det norska undret Magnus Carlsen.

– Han är ett fenomen i det att han får så bra resultat hela tiden. Han är helt överlägsen och gör nästan aldrig några misstag när han spelar.

Men trots att norrmannen spelar i en klass för sig tycker Adrian Bohman Karlholm att det är bra med en ung världsmästare som kan inspirera andra. Han drömmer själv om att en dag bli stormästare och kunna leva på sitt spelande.

När han spelar som mest kan det bli upp mot fem timmar per dag. Mängden träning är enligt Adrian Bohman Karlholm helt avgörande för hur långt han kommer att gå som spelare. Förutom framgångarna i schackvärlden tror han att spelandet har haft flera andra positiva effekter.

– Jag tror att jag har fått lättare att kunna se samband mellan olika saker och även lättare att koncentrera mig. Jag tror egentligen att schack kan vara nyttigt i alla skolämnen. Jag tror också att man i stället för att bli arg eller sur när det går dåligt blir mer koncentrerad på att hitta lösningar. För så är det i ett schackparti, man vinner inget på att bli arg utan måste försöka hitta lösningar.

Åke Myrberg är också övertygad om att ett ökat intresse för schack kan vara bra på många sätt. Samtidigt inser han att schack konkurrerar med väldigt många andra typer av sysselsättningar bland yngre.

– Det finns säkert en gammal fördom över schackspelet som ett långsamtgående tankespel och i dag konkurrerar vi med snabba fingerspel och det är en stor differens mellan de här två sakerna, säger han.

Samtidigt konstaterar Åke Myrberg att även schacket har utvecklats på sistone och att spelet inte alls är så tråkigt som en del kanske tror. Inte ens att titta på.

– När Magnus Carlsen och Indiern Viswanathan Anand spelade om världsmästartiteln så sändes varje parti direkt. De spelade på digitala bräden där det gick att följa varje drag i realtid. Flera norska medier hade också kommentatorer som kommenterade partierna live.

Sven-Olof Andersson håller med.

– Schack-VM är ju en tävling och de här livesändningarna kan vara enormt fängslande. Man sitter och funderar på vilket drag man själv skulle ha gjort och när världsmästaren gör precis det är det en väldigt skön känsla.

Sven-Olof Andersson tror också att det ökade intresset för schack kan handla om att spelet blir en sorts kontrast mot mycket annat i vår tillvaro. Vi matas varje dag med mängder av intryck och många lever en stressig tillvaro. Schacket kan för vissa bli en efterlängtad motvikt. Åke Myrberg är inne på samma linje.

– Nästan allt i samhället förändras i snabb takt. Inom schacket är det främst klockor och betänketider som har moderniserats men schackreglerna ser i dag ut precis som de gjorde i går och kommer att göra i morgon. De är beständiga på något sätt och håller måttet på lång sikt.