Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för årets fjäll-Ol

Årets tredagars eller fjäll-Ol har samlat 250 orienterare från Sverige, Norge och Finland.

Arbetsnamnet för den klassiska tävlingen är Vålådalen tredagars. Det handlar om tre dagar med orientering, där inledningsetappen är en sprint i Åre by på fredag kväll och där Vålådalen står för avslutningen med två längre etapper.

Sista dagen tillämpasomvänd startordning, vilket innebär att den som leder respektive klass startar sist. Därmed bibehålls spänning tills dess att alla kommit i mål innan slutsegraren kan koras.

Det här är den sjätte upplagan efter nystarten 2009 som Vålådalen arrangerar fjäll-Ol.

– Vi är glada åt att anmälningarna ökar, framför allt i huvudklasserna H och D21. Vi har 41 respektive 18 löpare klara där, vilket är mer än en fördubbling jämfört med i fjol, berättar tävlingsledaren Gunnar Hedberg.

Två av de mest namnkunniga deltagarna är Susanne Liukkonen, Sundsvall och fjolårssegraren på herrsidan, Johan Högstrand, Markbygden. Han lär dock få tuff konkurrens av Albin Ridefelt, Linne, som rankas som nummer elva i Sverige just nu, precis före Johan Högstrand.

Andra intressanta namn är Emil Svensk, Stora Tuna och Olle Boström, Järla.

Totalt är det över 60 klubbar representerade i årets tävling.

– Tyvärr verkar inte jämtarna vilja ta chansen att få möta nationell konkurrens på hemmaplan. Bara ett 50-tal har anmält sig, berättar en besviken Hedberg.

Störst deltagande kommer från Östersunds OK som har 29 löpare anmälda.

Som vanligt finns det chans att springa så kallade öppna klasser med varierande längd och svårighetsgrad. Där är det tillåtet att anmäla sig på plats varje dag.

– Vi hoppas att flera löpare tar den chansen, inte minst västjämtarna som brukar springa fjällfemman, menar Gunnar Hedberg.

Årets banor har lagts av Hans Swartz, Fredrik Martinsson och Tom Brantheim.