Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intresse för andrahandslyx

Investering för framtiden eller billig lyx?

Annons

Investering för framtiden eller billig lyx? Oavsett om man är samlare eller tänker använda sina fynd så ökar intresset för exklusiva kläder och accessoarer på svenska auktionshus.

Sommarens starkaste trend bland auktionshusen är vintage, alltså begagnade kläder och accessoarer. Men det handlar inte om traditionell second hand utan om mer exklusiva plagg och väskor tillverkade av välkända modehus. Gärna med proveniens.Har plagget ägts av en känd person eller funnits i en exklusiv miljö är intresset genast större. Helst vill auktionshusen sälja en hel garderob som tillhört en känd personlighet.

Vi var först ut, säger Johanna Fock som ansvarar för vintageauktionerna på Lilla Bukowskis. Den första hölls i höstas och vi har en i halvåret. På den senaste auktionen såldes den avledningen över utrop så intresset är stort även i lågkonjunkturen.

Lilla Bukowski ha nästa auktion i december, men Auktionsverket har en liknande auktion för de man kallar fashion i september. Internetauktionshus som Kaplans, Metropol och Lauritz säljer också regelbundet vintage. Marknaden på Ebay är oändlig med priser upp till tiotusentals kronor för handväskor av exklusiva märken.

Varför köper man då begagnande väskor och kläder? Är det inte bättre att spara lite till och köpa nytt? Eller är det rena samlare som hänger klänningen i garderoben?

Det vi har sålt är kläder man kan använda, säger Johanna Fock. För köparna handlar det nog om både att man köper kvalitet, men också om miljömedvetenhet. Man köper hellre få kvalitetsplagg än tio på HM.

En klassisk tunika i aluminium från Paco Rabanne såldes för 198 000 kronor på Christies i London i oktober 2008. Träffar man rätt kan det alltså vara en god investering, så god att det också förekommer förfalskningar.

Värdet kan skilja radikalt på en chaneljacka med eller utan etiketter, men de riktiga dyrgriparna har inte dykt upp på auktion i Sverige än. Dyrast på Bukowskis auktion i juni var en kjol från Yves Saint Laurent som ropades ut för 600 kronor och såldes för 7 200 kronor.

Det som håller värdet är klassiska plagg från kända designers som Chanel eller Dior. De är tidlösa och kommer alltid att vara moderna och kosta pengar så länge man vårdar den, säger Johanna Fock.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Annons