Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat behov av moské men pengar saknas

Hittills har det gått trögt för Islamiska föreningen att finansiera bygget av en moské i Östersund.

Där ser man att behovet ökar, till stöd för de nyanlända flyktingar Östersunds kommun förbundit sig att ta emot.

Annons

En moské är den andra profilbyggnaden som planeras på Stadsdel norr. LT skrev i lördags om det guldskimrande konferenshotellet där Fältjägaren Fastigheter AB ska ha fortsatt dialog med operatörer som kan tänkas driva hotelldelen.

Den moské som kommunen med bred majoritet godkänt i detaljplanen beräknas kosta ungefär 15 miljoner kronor.

Islamiska föreningen sköter finansieringen.

– Just nu går finansieringen lite trögt men vi har inte gett upp utan försöker, säger Kholod Mahmood, talesperson för Islamska föreningen i Östersund.

Hur långt har ni kommit på vägen?

– Det är väldigt lite. Vi ska sätta oss ner och prata mer om hur vi ska göra när semestrarna är slut.

– Det ska inte vara några kommunala pengar alls till det här. Vi har bara försökt att vända oss till privatpersoner men det vi fått räcker inte, det behövs mer pengar och mer jobb från vår sida, enligt Kholod Mahmood.

– Vi träffar folk här och där och pratar om projektet.

Ser du några öppningar framöver för att få ihop mer pengar?

– Vi kommer att jobba på samma sätt, det är ett stort projekt och finansieringen kommer inte att lösas på några dagar. Det tar tid till vi träffar de rätta personerna, fortsätter Kholod Mahmood.

Den lokal Islamska föreningen disponerar som moské i Östersund är som LT tidigare skrivit välbesökt, framförallt på fredagsbönen. Eftersom Östersund tar emot fler flyktingar söker man nu en mer rymlig lokal.

– Moskén är ungefär som kyrkan, en länk mellan människor, och för de nya personer som kommer hit finns något som de känner igen och är ett stöd, konstaterar Kholod Mahmood.