Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökar våldet på landsbygden?

En av nyårshelgens mest spridda nyheter var den som handlade om en kraftig ökning av anmälda våldsbrott i glesbygdslänen. DN:s granskning visade att Jämtland, Norrbotten och Värmland utmärkte sig mest, men även i Västernorrland hade våldsanmälningarna ökat mer än genomsnittet.

Ska man därmed dra slutsatsen att landsbygden blivit ett våldsammare ställe att bo på? Tveksamt. Det kryllar av möjliga felkällor. Brottsförebyggande rådets expert tror snarare att attityderna har ändrats och att polisen i glesbygdslänen har blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott.

Statistik från Sveriges kommuner och landsting stärker den teorin. Om man tittar på ökningen av våldsanmälningar i Ragunda, som var 108 procent på tio år, kan man tro att en brottsvåg sköljer över kommunen. Men tittar man närmare består ökningen av 15 anmälningar på ett år. Den till synes våldsamma brottsutvecklingen i Ånge består av ett 30-tal anmälningar på ett år.

Generellt sett har det grova våldet minskat medan benägenheten att anmäla våldsbrott har ökat. Våld i hemmet, framför allt mäns våld mot kvinnor har uppmärksammats mer på senare år. Inom vården anmäls numera våld som förr ansågs tillhöra yrket. Även poliser har blivit mer benägna att upprätta anmälningar. Toleransen mot våld har helt enkelt minskat. Det är positivt.

Men om DN:s statistik inte ljuger utan faktiskt visar på ett ökat våld på landsbygden så kan det beror på att trenden med färre våldsbrott inte slagit igenom lika snabbt där, menar Brås expert.

Det finns ytterligare en trolig förklaring till att våldet ser ut att öka mest i Jämtland. Våldsanmälningarna i Åre steg med 146 procent mellan 2002 och 2012. Här är även de faktiska talen högre än genomsnittet. Byns snabbt växande nöjesliv och det faktum att fler svenskar än tidigare åker på skidsemester i Sverige är två rimliga orsaker. Andra turistorter som Borgholm, Sälen och Gotland ligger också högt i brottsstatistiken. Folksamlingar och krogliv betyder ökat våld. Kanske är förklaringen till det gåtfullt ökande glesbygdsvåldet inte krångligare än så?