Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökar asylmottagandet med 50 procent

Migrationsverket hyr femtio platser för asylsökande i Lillhärdal

– Jag ser fram mot att det kommer nya människor med nya influenser till byn, säger Gunilla Hedin i Lillhärdal.

Det var ett välbesökt informationsmöte i Folkets Hus i Lillhärdal på torsdagskvällen när Migrationsverket och kommunen fanns på plats för att informera om det nya asylboendet. Parterna har kommit överens om femtio platser för asylsökande på orten i det kommunala fastighetsbolaget Härjegårdars lägenheter.

– Det handlar om femtio platser, inte femtio lägenheter. Det kan röra sig om 10-12 familjer och lika många lägenheter, säger Ulrika Nyberg, biträdande chef på Migrationsverket i Jämtland, och en av dem som fanns med på torsdagskvällens möte.

I år räknar Migrationsverket med upp mot närmare 70.000 asylsökande till Sverige. Under 2013 kom det 54.000. Redan det är den högsta siffran på över 20 år, enligt Jenny Edlund, teamledare på myndigheten i Östersund. Det är framför allt kriget Syrien och oron i Mellanöstern som spär på flyktingströmmarna.

I Jämtlands län finns det i dagsläget 800 platser för asylsökande men behovet ökar ständigt. Migrationsverket hyr redan cirka hundra platser i Hede och Ytterhogdal av kommunen och nu blir det alltså femtio till i Lillhärdal.

– Vi hade lite inkörsproblem i Hede och Ytterhogdal men jag tror vi har lärt oss. Det gick också väldigt fort när de asylsökande kom dit men nu har vi tid att förbereda oss, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S)

De första flyktingarna beräknas komma till Lillhärdal i april.

– Men behovet av boende är mycket stort och jag skulle önska att vi kunde börja flytta in folk så fort som möjligt, säger Ulrika Nyberg på Migrationsverket.

Tongångarna från byborna på informationsmötet var överlag försiktigt positiva även om det väcktes en del frågeställningar. Till exempel om skolan, hur det blir där om det kommer flera nya barn med kort varsel?

– Det är en stor skola så det finns det plats. Vi har en bra kontakt med Migrationsverket och kan hjälpas åt att sätta in resurser. I Ytterhogdal och Hede har det fungerat bra, säger Gunilla Zetterström Bäcke.