Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okänd kreditgaranti underlättar huslån i glesbygd

Trångsviksbolaget vill få fler att flytta till byn. Därför hölls under onsdagen en informationsträff om kreditgaranti – något som kan göra det lättare att få huslån.

Kreditgarantin, som Boverket står för, är okänd för många.

Annons

Det är ofta svårt att få banklån till att bygga hus på landsbygden. Men det finns en lösning som staten har skapat via Boverket som ska göra det lättare. Kreditgarantin har funnit länge, men det är inte många som känner till den. Kreditgarantin går ut på att Boverket täcker upp skillnaden mellan marknadsvärdet på huset och byggkostnaden. 2012 gjordes reglerna om för att underlätta ännu mer.

– Förhoppningen är att vi ska kunna få igång ett byggande genom det här. Bankerna är bundna till marknadsvärden, med vi har möjlighet att räkna på ett schablonvärde och möjliggöra en högre belåning än vad som är möjligt annars, säger Anna Dyberg-Ek från Boverket.

Roland Söderberg från Trångsviksbolaget driver projektet "Framtidsbyn Trångsviken", som jobbar för att få fler att flytta till Trångsviken. Som ett led i det hade han bjudit in bankchefer och byggföretag till en informationsträff om kreditgarantin.

– Informationen är inte utspridd. En bankchef som var här i dag hade inte ens hört talas om det, säger Roland Söderberg.

Inflyttningen i Trångsviken följer en ganska rak linje. De hus som säljs fylls, men det byggs inte just några nya. Det vill Roland Söderberg ändra på.

– Det finns utrymme för betydligt fler. Kunskap om det här skulle kunna hjälpa. Det finns många som långpendlar från Östersund som kanske hellre skulle vilja bo ute på landsbygden. Jag ska besöka företag och berätta att det här finns.