Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade solchanser i veckan

Att juli är en av årets regnigaste månader fick södra Sverige bekräftat i helgen. För att hitta solen rekommenderar SMHI att åka norrut, eller vänta till senare i veckan.

Den gånga helgen blev blöt på flera håll i Sverige, men i veckan väntas torrare väder. Mest regn i helgen fick Markaryd där det uppmättes 85,7 millimeter regn under de två dagarna. I tillflödena till Helge å i Skåne rapporterades höga flöden på måndagen och i Blekinge fick räddningstjänsten åka ut till flera översvämmade källare.

– Ibland går det inte att få stopp eftersom det rinner in över tröskeln, men det blev inga större skador, säger Magnus Kärvhag, vakthavande räddningschef i beredskap i västra Blekinge.

Flera stationer i södra Götaland uppmätte regnmängder på runt 70 millimeter över helgen. Trots stora regnmängder har marken kunnat svälja det mesta, enligt SMHI:s hydrologer. I början av veckan väntas regnandet hålla i sig i form av skurar över större delar av landet, men det kommer att vända.

– På tisdag och onsdag kommer ett högtryck söderifrån som sakta stabiliserar vädret och ökar solchanserna och det blir temperaturer på mellan 20 och 25 grader i större delarna av landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.