Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade livsmedelskontroller på Yran

En ny ordning har införts för de livsmedelskontroller som genomförs under Storsjöyran. I stället för besiktningar i förväg gör Östersunds kommun i år fler löpande kontroller.

Annons

Peter Grevsten arbetar som livsmedelsinspektör på Östersunds kommun och han berättar att lagen har ändrats när det gäller tillstånd för att få hantera och servera livsmedel. Det innebär att alla serveringsställen längs Yranstråket får starta sin verksamhet utan att först ha blivit kontrollerade av kommunens inspektörer.

– Tidigare skulle alla serveringsställen godkännas innan de startade men i år räcker det med ett enkelt anmälningsförfarande. Den stora fördelen med det här är att vi får mycket tid över för kontroller när anläggningarna är i drift, säger Peter Grevsten.

Han påpekar att den nya ordningen både leder till mindre administration för inspektörerna och att företagen kan komma igång snabbare med sin servering. Peter Grevsten och hans kollegor har redan varit ute på ett par kontrollrundor.

– Vi har besökt alla anläggningar på stråket ett par gånger. Första gången var den 23 juli och sedan gjorde vi en uppföljning måndag den 26.

Peter Grevsten säger att kommunens inspektörer hittills inte har upptäckt några allvarliga brister i livsmedelshanteringen.

– Det har mest handlat om ytskikt som man har behövt se över. Till exempel trärena ytor som man måste åtgärda på något sätt. En trären yta suger ju upp all vätska som kommer och är i princip omöjlig att rengöra.

Den allvarligaste bristen som upptäckts var en anläggning där man inte separerade livsmedel på ett korrekt sätt säger Peter Grevsten.

– Men det var något som gick att åtgärda relativt omgående.

Han berättar också att kommunen inte har planerat att ta stickprover på maten som man gjort vissa år tidigare. Men sådana prover kan komma att tas spontant om det behövs. Förutom de tolv köks- och serveringsanläggningar som är i gång redan nu så kommer inspektörerna även att övervaka de cirka 20 snabbmatsställen som öppnar inför helgen.