Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad turism är överlevnad

Turismen i området kring Storsjö och Ljungdalen måste utvecklas om byarna ska kunna överleva. Det är utgångspunkten för ett projekt som har inletts under hösten.

Projektet Framtid ljungdalsfjällen är startskottet på en lång process. Området har stor potential men behöver utvecklas mycket för att kunna överleva på lång sikt enligt projektledaren Per Palage.

– Mitt uppdrag i det här projektet är att skapa en plattform som de som bor och är verksamma i ljungdalsfjällen kan använda i framtiden. Först och främst så måste vi definiera vad området är vad det inte är.

Per Palage säger att ljungdalsfjällen skulle ha mycket att vinna på att renodla sitt varumärke.

– De som åker till Ljungdalen åker dit för vildmarken och naturen. Och det är de genuina kärnvärdena som behöver lyftas fram. Ljungdalen handlar inte om att skapa ett nytt Funäsdalen, det är bara dumt att försöka skapa något som finns på många andra ställen runt om i landet.

Ett uttalat mål med projektet är att ta fram en profil och ett varumärke för att området på sikt ska kunna ingå i Destination funäsfjällen. Utan ett sådant arbete blir det svårt att marknadsföra och sälja Ljungdalen som ett resmål för turister tror Per Palage.

– Det finns vissa samarbeten mellan företag i området men inte resurser för att marknadsföra och sälja sig nationellt och internationellt. Som enskild näringsidkare är det svårt att ha tid och ork att driva de här frågorna.

Projektet Framtid ljungdalsfjällen kommer även att arbeta med utbildning av de företagare som finns i området. Per Palage säger att flera företagare han har talat med inte har känt till hur man enklast åker från Stockholm till Ljungdalen. Han konstaterar också att det bland de boende och företagarna finns en oro att utvecklingen ska gå fel.

– Det finns en viss oro för att det här med den genuina vildmarken och lugn och ro ska förstöras om utvecklingen går för snabbt. Det är viktigt att alla som berörs får vara med på banan och bestämma hur och i vilken takt det ska ske.